BURGERY
Potrzebne produkty:
Potrzebne produkty:
Bułki specjalne do burgerów
Mix sałat
Wołowina ok. 600g (zmielona)
Pomidor
Ogórek świeży
Ogórek w occie
Cebula czerwona
Przyprawa do hamburgerów lub burgerów
Garść kopru
Garść pietruszki
Oliwa
Papryka ostra
Ocet winny
Plastry sera żółtego
Plastry sera żółtego
Mięso dzień wcześniej zapekluj: Mielone mięso zmieszaj z 2 łyżkami octu winnego, 2 łyżkami oliwy, łyżką papryki ostrej w proszku, garść kopru, garść pietruszki, ½ czerwonej cebuli, 1 ½ łyżka przyprawy do hamburgerów, sól i pieprz do smaku.
Warzywa: pomidor ogórek świeży i w occie, czerwoną cebulę, pokroić na grube plastry.
Bułki podpiec w piekarniku lub na grillu żeby były chrupiące. Obydwie strony przesmarować sosami. Następnie kładziesz sałatę, mięso (na mięso sos miodowo- musztardowy) , ser i warzywa.
sosy do burgerów:
SOS CZOSNKOWY
2łyżki majonezy
łyżka jogurtu naturalnego
2 ząbki czosnku ( przeciśnięte przez wyciskarkę)
świeżo pokrojony koper nie dużo
sól do smaku
Wszystko złączyć i dobrze wymieszać
SOS TYSIĄCA WYSP
Łyżka majonezu
łyżki jogurtu naturalnego
Łyżeczka papryki ostrej
łyżeczki papryki słodkiej
Sól i pieprz do smaku
Łyżeczka ketchupu
Wszystko złączyć i wymieszać żeby nie było grudek
SOS MIODOWO- MUSZTARDOWY
2 łyżki musztardy
Łyżka miodu
1 łyżeczka Sosu włoski lub francuski knorr w proszku
1 łyżeczka oliwy
1 łyżeczka octu winnego.
Wszystko dokładnie wymieszać.
*przepis na ok 6 sztuk
*przepis na ok 6 sztuk
To się nazywa burger, a nie jak nam fundują w fast food :) Zdrowo i pewnie pysznie ;)
OdpowiedzUsuńBurgery z Pani przepisu są niebem dla podniebienia i balsamem dla zołądka. Polecam wszystkim. Pycha!!!!!!!!!!!!!!!!
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
OdpowiedzUsuń