środa, 22 maja 2013

wołowina w sosie midowo-pomarańczowym z imibirem

Potrzebne produkty

  • 4 plastry wołowiny ok 350 g
  • 200 gram warzyw chińskich
  • imbir świeży ( kawałek ok 5 cm)
  • 4 łyżki prawdziwego miodu
  • 2 pomarańcze
  • kostka bulionowa wołowa
  • 2 łyżki octu winnego
  • 4 łyżki oliwy
  • 30 g mąki pszennej
  • 1 łyżka ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki curry.
  • sól i pieprz
  • 100 gram czerwonego ryżu lub makarony chińskiego


Dzień 1:)
Najważniejsze  jest przygotowanie dzień wcześniej zalewy i zapeklowania w niej wołowiny.
Potrzebujemy do tego:
1/2 szklanki gorącej wody, w której rozpuścimy kostkę wołową i 2 łyżkami miód . Następnie dodajemy do tego ocet winny, 2 łyżki oliwy, paprykę ostrą, drobno zmielony imbir  i sok z jednej pomarańczy. Wszystkie te produkty blendujemy żeby stworzyć jednolitą konsystencję, a następnie zalewę zamykamy  w pudełku razem z wołowiną.

dzień 2:)
Mięso wyciągamy z zalewy otaczamy w mące. Smażymy z 2 łyżkami oliwy i zalewą, w której peklowało się mięso na niedużym ogniu. Następnie wsypujemy do tego warzywa chińskie i 1/2 łyżeczki curry i dusimy na małym ogniu przez ok 10 minut.  Dodajemy sok z drugiej pomarańczy i dusimy ok 8 minut. Następnie dodajemy miód i trzymamy na małym ogniu jeszcze ok 2-3 minut.
Skórkę z 1 pomarańczy trzemy na małym oczku na tarce. Połowę startej skórki dodajemy  i mieszamy razem z potrawą na patelni, a drugą część zostawiamy do posypania gotowego dania.

Jeśli zdecydujecie się na podanie dania z czerwonym ryżem to należy go zacząć gotować ok godziny przed podaniem dania. Jest bardzo dobry ale jego ugotowanie wymaga czasu. Jeśli wybierzecie makaron to ugotowanie jego zajmuje zaledwie 4 minuty.
WYDAJE SIĘ PRACOCHŁONNE, ALE POLECAM PRZEPYSZNE ;D

                            



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz