Maliny,
tak jak truskawki, ze względu na niską kaloryczność, można jeść bez
umiaru.
W diecie ubogokalorycznej można
stosować maliny w celu oczyszczenia układu pokarmowego z zalegających,
niestrawionych resztek pokarmu. W diecie
strukturalnej natomiast, maliny można zastosować w celu wzmocnienia
hormonalnego. Należy wystrzegać się ich w przypadku chorób układu moczowego i
nerek ponieważ owoc ten ma dużą ilość puryny (substancja macierzysta kwasu
moczowego). Puryna jest składnikiem, który musi być unikany przez osoby chore, np.
podagrę (dna moczowa). Jest to choroba
polegająca na nadmiernym gromadzeniu kwasu moczowego we krwi, który odkłada się
w mięśniach i stawach powodują stany zapalne. Produkty bogate w purynę, to:
ryby, kawa, mocna herbata, parówki, konserwy, marynaty.
Właściwości
malin:
- mają właściwości rozkurczowe
- łagodzą bóle menstruacyjne
- zawierają substancje podobne do aspiryny dlatego działają przeciwzapalnie i przeciwbólowo
- obniżają gorączkę,
- dzięki temu, że posiadają w sobie dużo błonnika, spożywanie ich zmniejsza ryzyko nowotworu jelita
- grubego, prostaty i trzustki.
Wartości
odżywcze w 100 g malin:
Energia
– 29 kcal
Białko - 1,3
g
Tłuszcze
– 0,3 g
Węglowodany
– 12 g
Błonnik
– 6,7 g
Maliny,
poza tym, że są niskokaloryczne, zawierają wiele składników odżywczych oraz
wpływają na naszą kondycję zdrowotną to świetnie smakują i są niedrogie w
sezonie. Poza sezonem możemy spożywać przygotowane z nich przetwory tj. dżemy,
czy soki, które nas wzmocnią w dniach jesiennej chlapy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz