Kokos jest jednym z niewielu roślin, której wszystkie
części mają jakieś zastosowanie. Miąższ można wysuszyć na wiórki. Woda kokosowa
używana jest jako napój izotoniczny lub orzeźwiający. Mleczko kokosowe jest
podstawą w kuchni tajskiej i indyjskiej
Przy zakupie kokosa, należy nim wstrząsnąć, by
przekonać się czy w jego wnętrzu jest jeszcze mleczko kokosowe, bowiem
wyschnięte jądro kokosa jest niejadalne. Sam kokos może być przechowywany tak
długo, jak długo skorupa nie jest uszkodzona a w jego wnętrzu jest jeszcze
mleczko.
Wartości kokosa:
·
witaminy
B2, B6, C i E
·
kwas
foliowy
·
potas
wapń
·
magnez
·
fosfor
·
żelazo
·
sód
·
cynk.
Wartość
energetyczna w 100 gramach produktu:
·
energia-
606 kcal
·
białka-
5,6g
·
tłuszcze-
63,2g
·
węglowodany-
27g
·
błonnik-
21g
Ja wodę ze swojego kokosa wykorzystałam jako odżywka do włosów a ze środka kokosa zrobiłam wiórki, które wykorzystuje do porannego musli:)
Cześć, nominuję Cię do Liebster Award (http://nietylkokuchnia.blogspot.com/2013/06/troszke-o-mnie.html)
OdpowiedzUsuńŚwietny blog, będziemy tu zaglądać częściej :) ! Jako dietetyk z pewnością wybierasz zdrowe produkty do swoich dań-dlatego z przyjemnością polecam Ci portal: www.wiemcojem.pl ! Dzięki niemu możesz kupić bezpośrednio od okolicznego rolnika, gospodarza produkty zdrowe, pyszne, dobre jakościowo no i bez chemii:) Zapraszamy!
OdpowiedzUsuńZ mały, spóźnienie ale dziękuję za miłe słowa:)
Usuń