- 300 g mąki pszennej
- 3/4 szklanki ciepłej wody
- 20 g drożdży
- łyżeczka cukru
- 3 łyżki oleju rzepakowego ( ja użyłam oleju z bazylią)
- 1,5 łyżeczki soli
- 200 g pieczarek
- 1 ostra papryczka
- zioła do pizzy ( ja dodałam suszone oregano i świeżą bazylię)
- 5 plastrów szynki konserwowej
- 200 g tartego sera żółtego
- 150 g mozzarelli
- ketchup
Wykonanie
ciasto
- Mąkę łączymy z cukrem i solą.
- Drożdże rozpuszczamy w połowie ciepłej wody i odstawiamy na 5 minut.
- Drugą część wody mieszamy z oliwą.
- Wszystkie wyżej wymienione składniki łączymy, zagniatamy ciasto i odstawiamy w ciepłe. miejsce na ok 2 godziny.
- Po dwóch godzinach rozwałkowujemy ciasto, przekładamy na natłuszczoną blachę smarujemy ketchupem i kładziemy na nie wszystkie składniki. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez ok 30 minut.
- Pieczarki kroimy na plastry i dusimy.
- trzemy ser, kroimy szynkę i papryczkę na cienkie plastry.
- Małe kulki mozzarelli kroimy na połówki.
smacznego:)
* porcja na 2 osoby
Ostatnio zrobiłam pizzę wykorzystując ciasto, którego przepis podany jest powyżej, ale zrobiłam inny farsz, więc się chwalę :))
Wykorzystałam:
- mozzarellę
- cukinię
- czerwoną paprykę
- bakłażana
- szynkę parmeńską
- pieczarki
- ser żółty
- ser brei
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz