środa, 31 lipca 2013

Naleśniki z wołowiną i sosem pomidorowym

Potrzebne produkty 
ciasto:

  • 160g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 250 mln mleka
  • szczypta soli
  • 1/3 szklanki wody mineralnej
  • łyżka suszone bazylii
  • łyżeczka czosnku mielonego

farsz: 

  • 1/2 puszki pomidorów
  • 250 g mięsa mielonego wołowego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego z bazylią
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1/2 kulki mozzarelli
  • 100 g sera żółtego 
  • sól do smaku
  •  pieprz kolorowy 
papryka ostra 

Wykonanie: 
  1. Wszystkie składniki potrzebne na naleśniki zmiksować aby ciasto było jednolite. 
  2. Mięso mielone wołowe usmażyć na oleju dodać cebulę, sól i pieprz kolorowy.
  3. Kiedy mięso będzie usmażone dodać pomidory i przyprawy i smażyć wszystko aż odparuje woda.
  4. Żółty ser zetrzeć a mozzarellę pokroić na drobne kawałki. Do mięsa wsypać sery (zostawić 2 garści sera żółtego do posypania naleśników). 
  5. Naleśniki  smażymy tak żeby były białe (nie przypieczone), a następnie wykładamy  je farszem. 
  6. Składamy w kwadraty i zapiekamy na patelni. 
  7. Na koniec posypujemy je serem.
 Porcja jest na 2 osoby



Smacznego:)!
* Proponuję przy robieniu farszu spr czy nie jest za mało ostry, czy nie ma`za mało przypraw i ewentualnie dołożyć wedle uznania 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz