ciasto:
- 160g mąki pszennej
- 2 jajka
- 250 mln mleka
- szczypta soli
- 1/3 szklanki wody mineralnej
- łyżka suszone bazylii
- łyżeczka czosnku mielonego
farsz:
- 1/2 puszki pomidorów
- 250 g mięsa mielonego wołowego
- 2 łyżki oleju rzepakowego z bazylią
- 1/2 czerwonej cebuli
- 1/2 kulki mozzarelli
- 100 g sera żółtego
- sól do smaku
- pieprz kolorowy
papryka ostra
Wykonanie:
- Wszystkie składniki potrzebne na naleśniki zmiksować aby ciasto było jednolite.
- Mięso mielone wołowe usmażyć na oleju dodać cebulę, sól i pieprz kolorowy.
- Kiedy mięso będzie usmażone dodać pomidory i przyprawy i smażyć wszystko aż odparuje woda.
- Żółty ser zetrzeć a mozzarellę pokroić na drobne kawałki. Do mięsa wsypać sery (zostawić 2 garści sera żółtego do posypania naleśników).
- Naleśniki smażymy tak żeby były białe (nie przypieczone), a następnie wykładamy je farszem.
- Składamy w kwadraty i zapiekamy na patelni.
- Na koniec posypujemy je serem.
Porcja jest na 2 osoby
Smacznego:)!
* Proponuję przy robieniu farszu spr czy nie jest za mało ostry, czy nie ma`za mało przypraw i ewentualnie dołożyć wedle uznania
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz