- 250 g ryżu
- 5 alg
- serek śmietankowy Philadelphia
- 1 świeży ogórek długi
- 2 marchewki
- 300 g fileta z łososia
- wasabi
Zalewa do ryżu
- 2 małe łyżeczki soli
- 4 łyżeczki cukru
- 3 łyżeczki octu ryżowego.
Wykonanie
- Ryż chiński należy wypłukać tak żeby była przejrzysta woda, zalać wodą na pół godziny.
- Gotować przez ok 20 minut. (Dokładna procedura gotowania ryżu do sushi: http://www.strefaaktywnych.pl/artykuly,16,zasady-przygotowywania-ryżu-do-sushi.html).
- W tym czasie połączyć wszystkie składniki do zalewy.
- Po przestudzeniu ryżu wymieszać go z zalewą.
- Następnie algi smarujemy lekko serkiem
- Rozkładamy ryż, kawałki łososia, słupki ogórka i marchew.
- Zawijamy dokładnie mocno uciskając bambusową matą następnie kroimy na nie duże kawałki.
- Gotowe sushi maczamy w wasabi lub sosie sojowym.
*Można dodać jeszcze awokado, zamiast łososia użyć tuńczyka, dodać więcej warzyw jak kto lubi.
Czy wiesz, że...
krążek sushi ma 43 kcal waży średni ok 30 g, dostarcza: 2 g białka, 1.9 g tłuszczu, 4,8 g węglowodanów i 0,4 g błonnika.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz