niedziela, 1 września 2013

Jemy po to żeby żyć, a nie żyjemy po to żeby jeść

Idzie jesień, a więc kończy się dla większości okres dbania o szczupłą sylwetę i zdrowe żywienie. Dlaczego?
Bardzo dużo czasu przed okresem letnim zajmuje nam praca nad smukłą sylwetką. Dlaczego więc nie można tego utrzymać i wyrobić sobie takie nawyki żywieniowe żeby co roku nie pojawiał się ten sam problem. 
Podstawową kwestią jest to co jemy i jak jemy. Wiele razy pisałam już o tym, żeby jeść posiłki regularnie, w odpowiedniej ilości i dobrej jakości. Warto kupić produkt o złotówkę droższy, a przyniesie to wymierne korzyści dla naszego organizmu.
Na zakupach proponuję abyście wzięli 2 rodzaje np. dżemu, czy soku i  porównali sobie ich skład. Często jest tak że w danym produkcie jest tylko 0,1% owoców, reszta to inne składniki zwiększające objętość, które zalegają w naszym organizmie, spowalniają metabolizm, osłabiają organizm. Natomiast produkty naturalne w pełni przyswajają się w naszym organizmie, możemy więc zjeść ich więcej bez ryzyka zyskania zbędnych kilogramów.
W ostatnim czasie rozglądam się trochę, w poszukiwaniu produktów, które są zdrowe i za których dostarczenie organizm jest nam wdzięczny. Oczywiście na pierwszym miejscu są wyroby, które wykonujemy  sami, jednak nie zawsze jest taka możliwość. Z tego względu chcę wam podsunąć pomysły, gdzie można kupić wyjątkowe produkty o doskonałej jakości i smaku.
Szczególną uwagę zwracam na anielskie przysmaki. Na strona dziewczyn, które zajmują się tymi produktami trafiła przez przypadek, gdy wyszukiwałam zdrowych produktów w internecie. Potem koleżanka podsunęła mi konkurs kulinarny na blogu (nie)tylkokuchnia, gdzie można było wygrać produkt firmy anielskie przysmaki. Konkurs ten wygrałam i w nagrodę otrzymałam syrop waniliowy, którym jestem zachwycona. Został on stworzony przed wszystkim z naturalnej wanilii i z naturalnych cukrów.  Pozostałe produkty w ich ofercie również są wykonane na naturalnych składnikach. Nie znajdziemy w tych produktach wariacji typu E425, E412, itp.
Porównam dżem wykonany przez firmę produkującą je masowo, i przez małe przedsiębiorstwo wykonujące samodzielnie dżem- Anielskie Przysmaki.

1. Firma masowo produkująca dżemy:
Owoce- 40g
E440- (pektyna)
 E412 (guma guar)
Syrop glukozowo fruktoz owy
 Kwas cytrynowy i cytrynian trisodowy
Przeciwutleniacz- witamina c

2.Zdrowy, naturalny i ekologiczny produk
 Owoce -75g
pektyna kwasu cytrynowego
cukier
regulator kwasowości 

Warto tu podkreślić, że zbyt duże spożycie składnika E412 może spowodować wzdęcia, biegunkę i mdłości. Natomiast syrop glukozowo- fruktozowy zwiększa apetyt,  może spowodować cukrzycę typu 2 przyczynia się do zwiększenia ryzyka zachorowania na zespół jelita drażliwego oraz ma znaczący wpływ na zwiększenie poziomu złego cholesterolu (LDL).
Myślę, że zestawienie tych dwóch dżemów choć trochę przekona was aby sięgnąć po zdrowsze produkty. Żeby przekonać was do naturalnych wyrobów, postarałam się o zniżkę dla osób chcących spróbować naturalnych przysmaków. Jeśli ktoś chce zakupić konfitury, soki, syropy z firmy anielskie przysmaki może napisać do mnie maila ze swoim zamówieniem, a otrzyma 5% rabatu na przetwory. Gorąco zachęcam-  http://anielskieprzysmaki.pl/



Kolejnymi produktami są sezonowe smaki. Mamy już końcówkę lata, warto więc zwrócić uwagę na owoce i warzywa, które rodzą się o tej porze. Można teraz kupić soczyste polskie jabłka, śliwki, gruszki, dostępne są jeszcze maliny. Z warzyw warto sięgnąć po kalafior, fasolkę, cukinię, bakłażan. Proponuję więc skupić uwagę na owocach i warzywach z naszego kraju, a miejsce na cytrusy zarezerwować w swoim menu na okres zimowy.
Nasuwa się jeszcze jedno pytanie, co u was jest podstawą do osłodzenia potraw? Biały cukier? Jeśli tak no to jest to kolejny nawyk do wyeliminowania. W miejsce cukru proponuję miód.
Na rynku jest dostępnych wiele rodzajów miodu. Każdy znajdzie coś dla siebie. Miód ma zdecydowanie więcej wartości odżywczych. Żeby was uświadomić o jego walorach porównajmy go z białym cukrem.
produkt
kcal
białko
tłuszcze
węglowodany
błonnik
Cukier 12g
49
0g
0g
 12 g
0g
Miód 12 g
41
0g
0g
 9 g
0g

Dodatkowo miód zawiera jod, magnez, fosfor, żelazo, witaminy z grupy B i C, czego nie posiada cukier. Bardzo ważnym jest, że cukry w miodzie są wchłaniane bezpośrednio do krwi.
Miód akacjowy- zapobiega chorobom wrzodowym żołądka, jest pomocny w schorzeniach nerek.
Miód gryczany- wzmacnia organizm, oczyszcza naczynia krwionośne, bardzo korzystnie wpływa na pamięć. Jest wskazany do stosowania dla osób starszych.
Lipowy- jest idealnym rozwiązaniem dla osób którym doskwiera kaszel, choroby oskrzeli i zatok.
malinowy- uznawany jest za lek przeciwmiażdżycowy.
Rzepakowy i spadziowy- idealny w chorobach krążenia. Miód spadziowy w połączeniu z cytryną jest bardzo dobrym rozwiązaniem na stres i wyczerpanie organizmu.
UWAGA miód powinno rozpuszczać się w letniej wodzie. Zbyt wysoka temperatura może spowodować utratę jego walorów.  
W przypadku miodu też mam dla was propozycję. Ja od wielu lat zamawiam miód w  „Pasiece pod lasem”, która prowadzona jest przez Państwa Kalarus i wam to miejsce gorąco polecam. Jeśli ktoś chce zobaczyć ile mają rodzajów miodu zapraszam na ich stronę: http://www.pasiekapodlasem.cba.pl/   
Jest jeszcze wiele produktów, które warto zastępować tymi zakupionymi w sklepie, np. wędliny
z wiejskiej masarni, nie ze sklepu, owoce i warzywa od hodowców oferujących swoje produkty na rynku owocowo- warzywnym, a nie z supermarketu. Ciasta róbmy sami, ograniczając cukier, nie kupujmy w cukierni. Te małe zmiany mogą mieć duże znaczenie dla zdrowia i samopoczucia.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz