Gruszka przede wszystkim mają doskonały wpływ na układ trawienny. Pobudzają przemianę materii, zaleca się jej spożycie przy zaparciach. Spożywanie gruszek podobno przyczynia się do lepszej pracy naszego mózgu. Dzieje się to za sprawą boru, który znajduje się w gruszkach. Bor pobudza nasze szare komórki do pracy, a dodatkowo ułatwia przepływ wapna w organizmie.
Gruszka w porównaniu z innymi owocami ma dużo mniej witamin, za to posiada dużo jodu.
Warto zwrócić uwagę na to, że im jest ona dojrzalsza tym posiada więcej cukru, dlatego osbom na diecie ubogokalorycznej zaleca się spożywanie mniej dojrzałych gruszek.
Wartości odżywcze
kalorie- 54 kcal
białka- 0,6 g
tłuszcze- 0,2 g
węglowodany- 14,4 g
błonnik- 2,1 g
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz