Crepes suzette są to naleśniki w słodkiej wersji. Moje naleśniki robi się bardzo podobnie tylko zamiast słodkiego kremu używam kremu szpinakowego, dlatego tak je nazwałam.
Potrzebne produkty:
ciasto naleśnikowe
- 150 g mąki
- 2 jajka
- 250 ml mleka
- szczypta soli
- 100 ml wody
- 50 g masła
Zalewa do smażenia
- 100 ml wody
- łyżka pesto bazyliowego
- sól i pieprz
- 40 ml oliwy z oliwek
- 15 ml octu winnego
- łyżeczkę czosnku
- łyżeczkę papryki
Krem szpinakowy
- 400 gram szpinaku
- sól i pieprz
- 2 łyżki mielonego czosnku
- łyżka słodkiej papryki
Przygotowujemy ciasto na
naleśniki. Mieszamy następujące składniki: rozpuszczone masło, mleko, mąkę
wodę, jajka, cukier i sól. Ciasto musi być jednolite i bez grudek.
szpinak smażymy na patelni
razem z solą pieprzem i łyżką czosnku następnie dodajemy 2 łyżki śmietany
Kolejnym krokiem jest
przygotowanie zalewy, w której będziemy osmażać naleśniki. Do pojemnika wlewamy
ok 100 ml wody, łyżkę Pesto, sól, pieprz, 40 ml oliwy, 15 ml octu winnego, 2 łyżki czosnku i papryki. Wszystko mieszamy i odstawiamy
Zalewę po usmażeniu naleśników przelejemy do patelni i w niej smażymy naleśniki
Smażymy naleśniki na małym
ogniu. Naleśniki nie mogą być grube. Nie dodajemy tłuszczu na
Na naleśniki sypiemy
starty ser żółty, następnie delikatnie smarujemy szpinakiem.
Naleśniki składamy w
trójkąty
Na końcu naleśniki
osmażamy w zalewie, która została przygotowana wcześniej. Można je osmażać na
dużym ogniu żeby były dosyć chrupiące.
SMACZNEGO:)
Uwielbiam naleśniki ze szpinakiem szczególnie te z bioway ale te też fajnie wyglądają. A jak się doda te przyprawy do ciasta to nie będzie lepiej zamiast w tym osmażać?
OdpowiedzUsuńOstatnio mam manię na jedzenie naleśników i zobaczyłem ten przepis tak mi się spodobał, że zrobiłem sobie i bardzo mi smakowały myślę, że będę musiał sobie zapisać ten przepis :)
OdpowiedzUsuńwydaje mi sie, że lepsza jest zalewa. Naleśniki mają charakter wtedy polecam bo robiłam:)
OdpowiedzUsuń