niedziela, 16 czerwca 2013

Torciki bezowe kawowo- wiśniowe

Bezy na ogół są bardzo słodkie, do tego ciężka masa i osoba, która nie jest słodyczowym łasuchem nie jest wstanie zjeść nawet kawałka. Propozycja moja jest mniej słodka. Beza zestawiona została z kwaśną frużeliną wiśniową i masą kawową, efekt okazał się obłędny:)

Potrzebne produkty ( na ok 15 takich deserów)
Beza:
8 białek
320 g cukru
łyżka octu

Masa.
500 g mascarpone
duża śmietana kremówka 30%
4 łyżki kajmaku kawowego
garść orzechów włoskich drobno pokrojonych
4 garście płatków migdałów
5 drobno pokrojonych daktyli
2 łyżki gorzkiego kakao do masy
kakao do posypania

Frużelina wiśniowa
250gram wiśni
 100g cukru
  łyżka soku z cytryny
łyżka żelatyny
1.Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, na koniec dodajemy ocet i mieszamy  białka łyżką. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i nakładamy na niego łyżką ubite białka na jedną bezę ok 2 łyżek białek.
 Bezy pieczemy przez ok 70 minut. Przez pierwsze 10 min w temperaturze 180 stopni, następnie przez 60 minut w temperaturze 140 stopni. 
2. Kremówkę ubijamy. Mascarpone mieszamy dokładnie z kajmakiem i delikatnie łyżkami dodajemy do kremówki i już łyżką nie mikserem delikatnie wszystko łączymy. Na końcu dodajemy migdały, daktyle, orzechy, 2 łyżki kakao i wszystko mieszamy. 
3. frużelina- Odciek z owoców -odciek z owoców podgrzewamy na maksa.Ostudzoną żelatynę mieszamy z sokiem i dodajemy do wiśni po wystygnięciu zgęstnieją. Wiśnie najlepiej jak są zamrożone albo ze słoika nie świeże. 
4. Na ostudzone bezy kładziemy frużelinę wiśniową, następnie masę. Z pośród upieczonych bez 3 drobno rozkruszamy i posypujemy wierzch, na nie sypiemy kakao
SMACZNEGO:)!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz