Potrzebne produkty ( na ok 15 takich deserów)
Beza:
8 białek
320 g cukru
łyżka octu
Masa.
500 g mascarpone
duża śmietana kremówka 30%
4 łyżki kajmaku kawowego
garść orzechów włoskich drobno pokrojonych
4 garście płatków migdałów
5 drobno pokrojonych daktyli
2 łyżki gorzkiego kakao do masy
kakao do posypania
Frużelina wiśniowa
250gram wiśni
100g cukru
łyżka soku z cytryny
łyżka żelatyny
1.Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, na koniec dodajemy ocet i mieszamy białka łyżką. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i nakładamy na niego łyżką ubite białka na jedną bezę ok 2 łyżek białek.
Bezy pieczemy przez ok 70 minut. Przez pierwsze 10 min w temperaturze 180 stopni, następnie przez 60 minut w temperaturze 140 stopni.
Bezy pieczemy przez ok 70 minut. Przez pierwsze 10 min w temperaturze 180 stopni, następnie przez 60 minut w temperaturze 140 stopni.
2. Kremówkę ubijamy. Mascarpone mieszamy dokładnie z kajmakiem i delikatnie łyżkami dodajemy do kremówki i już łyżką nie mikserem delikatnie wszystko łączymy. Na końcu dodajemy migdały, daktyle, orzechy, 2 łyżki kakao i wszystko mieszamy.
3. frużelina- Odciek z owoców -odciek z owoców podgrzewamy na maksa.Ostudzoną żelatynę mieszamy z sokiem i
dodajemy do wiśni po wystygnięciu zgęstnieją. Wiśnie najlepiej jak są zamrożone
albo ze słoika nie świeże.
4. Na ostudzone bezy kładziemy frużelinę wiśniową, następnie masę. Z pośród upieczonych bez 3 drobno rozkruszamy i posypujemy wierzch, na nie sypiemy kakao.
SMACZNEGO:)!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz