poniedziałek, 29 lipca 2013

Bułki z mąki chlebowej

Potrzebne produkty:
350 g mąki pszennej chlebowej
100 g mąki pszennej
1.5 łyżki soli
1 łyżka cukru
280 ml mleka
60 g masła
50 g świeżych drożdży
mleko do posmarowania bułeczek

Wykonanie: 

  • Mleko lekko podgrzać wymieszać z drożdżami i cukrem.
  • Mąki sól i miękkie masło wymieszać w misce.
  • Dodać mleko z drożdżami.
  • Zagnieść ciasto (zagniatać ok 8-10 min) żeby ciasto było jednolite.
  • Odstawić w ciepłe miejsce na godzinę. 
  • uformować ok 12-14 bułeczek i pozostawić na blaszce jeszcze na 10 minut. 
  • Piec w temperaturze 220 stopni przez ok 25 minut. 

Bardzo dobrze smakuje z pomidorem malinowym i solą lub z masłem i miodem:)
Smacznego:)!

* Porcja na 12-14 bułeczek







3 komentarze:

  1. z masłem i solą najlepsze:)!

    OdpowiedzUsuń
  2. A nacinałaś je przed wyrośnięciem czy po ?? Bo ja kiedyś niechcący wyrastający chleb widelcem przebiłam i mi opadł ;] A mąka chlebowa to 750 ?

    OdpowiedzUsuń
  3. ja nacięlam je przed pieczeniem a maka chlebowa 750:)

    OdpowiedzUsuń