350 g mąki pszennej chlebowej
100 g mąki pszennej
1.5 łyżki soli
1 łyżka cukru
280 ml mleka
60 g masła
50 g świeżych drożdży
mleko do posmarowania bułeczek
Wykonanie:
- Mleko lekko podgrzać wymieszać z drożdżami i cukrem.
- Mąki sól i miękkie masło wymieszać w misce.
- Dodać mleko z drożdżami.
- Zagnieść ciasto (zagniatać ok 8-10 min) żeby ciasto było jednolite.
- Odstawić w ciepłe miejsce na godzinę.
- uformować ok 12-14 bułeczek i pozostawić na blaszce jeszcze na 10 minut.
- Piec w temperaturze 220 stopni przez ok 25 minut.
Bardzo dobrze smakuje z pomidorem malinowym i solą lub z masłem i miodem:)
Smacznego:)!
* Porcja na 12-14 bułeczek
z masłem i solą najlepsze:)!
OdpowiedzUsuńA nacinałaś je przed wyrośnięciem czy po ?? Bo ja kiedyś niechcący wyrastający chleb widelcem przebiłam i mi opadł ;] A mąka chlebowa to 750 ?
OdpowiedzUsuńja nacięlam je przed pieczeniem a maka chlebowa 750:)
OdpowiedzUsuń