ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 200 ml ciepłej wody
- 1 łyżeczka soli
- 35 g masła
- 500 g kaszanki
- 2 małe białe cebule
- oliwa do podsmażenia kaszanki i później do smażenia pierogów
- sól i pieprz
- Masło rozpuszczamy w ciepłej wodzie, mąkę mieszamy z łyżeczką soli.
- Łączymy składniki i wyrabiamy jednolite ciasto.
- Kroimy na drobno cebulę.
- Z kaszanki ściągamy flak kroimy na paski następnie smażymy na oliwie i odstawiamy do ostygnięcia.
- Rozwałkowujemy bardzo cienko ciasto i dużą szklanką wycinamy kółka. Ciasto obficie wypełniamy. ostudzoną kaszanką i sklejamy pierogi.
- Gotujemy wodę z solą i łyżką oliwy (oliwa jest po to, by pierogi się nie posklejały) .
- Wrzucamy je do gotującej wody, kiedy zaczną wypływać na wierzch znaczy, że są już ugotowane. Ugotowanie pierogi smażymy na oliwie tak żeby lekko się zarumieniły.
- Jeżeli pierogi nieb będą od razu smażone rozkładamy je na desce lub talerzu żeby się nie posklejały.
* Podana porcja jest na ok 40 pierogów. Pierwszą porcję zrobiła z powyższych proporcji jednak są tak dobre, że musiałam zrobić jeszcze 60 i nie ma po nich śladu:).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz