- 330 g mąki pszennej
- 30 g masła w temperaturze pokojowej
- 220 ml gorącej wody
- szczypta soli
- 250 g jagód
- łyżka bułki tartej
Dodatki
- Jogurt waniliowy
- jogurt naturalny z miodem
- bułka tarta zasmażona z masłem i niedużą ilością cukru pudru
Wykonanie
- Wodę wymieszać z masłem i solą dodać do przesianej mąki i zagnieść ciasto.
- Jagody po umyciu mieszamy z jedną łyżką bułki tartej.
- Ciasto należy cienko rozwałkować, szklanką wydrążamy kółka, nadziewamy jagodami i sklejamy pierogi.
Za pierogami na słodko nie przepadam, ale uwielbiam jagody ;)
OdpowiedzUsuńa żeby nie były takie słodkie a jednak z ulubionymi jagodami można zrobić w zasmażce z bułką tartą i masłem bez cukru:)
UsuńLubię bardzo, dzisiaj robiłam na obiad :) jak dla mnie najlepsze z kwaśną śmietaną i cukrem :)
OdpowiedzUsuń