sobota, 26 lipca 2014

Pierogi z jagodami

Potrzebne produkty

  • 330 g mąki pszennej 
  • 30 g masła w temperaturze pokojowej
  • 220 ml gorącej wody 
  • szczypta soli 
  • 250 g jagód 
  • łyżka bułki tartej 


Dodatki 

  • Jogurt waniliowy
  • jogurt naturalny z miodem
  • bułka tarta zasmażona z masłem i niedużą ilością cukru pudru


Wykonanie 

  1. Wodę wymieszać z masłem i solą dodać do przesianej mąki i zagnieść ciasto. 
  2. Jagody po umyciu mieszamy z jedną łyżką bułki tartej.
  3. Ciasto należy cienko rozwałkować, szklanką wydrążamy kółka, nadziewamy jagodami i sklejamy pierogi. 




3 komentarze:

  1. Za pierogami na słodko nie przepadam, ale uwielbiam jagody ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a żeby nie były takie słodkie a jednak z ulubionymi jagodami można zrobić w zasmażce z bułką tartą i masłem bez cukru:)

      Usuń
  2. Lubię bardzo, dzisiaj robiłam na obiad :) jak dla mnie najlepsze z kwaśną śmietaną i cukrem :)

    OdpowiedzUsuń