- 1 litr buliony
- 1 kg dyni
- 1 papryka czerwona
- 1 łyżka papryki ostrej
- 1 łyżka papryki słodkiej
- pieprz kolorowy
- sól do smaku
- do każdej porcji zupy łyżka śmietany
- 2 garście tartej włoszczyzny
- pietruszka drobno pokrojona
- prażona dynia i orzechy
- łyżka oliwy

Wykonanie:
- Gotujemy bulion, dodajemy pokrojoną dynię i włoszczyznę.
- Paprykę obieramy następnie drobno kroimy i podsmażamy na patelni.
- Podsmażoną paprykę wrzucamy do, zupę przyprawiamy sol, pieprzem i papryką słodką i ostrą, a następnie wszystko gotujemy jeszcze ok 15 minut.
- W tym czasie na patelni podsmażamy orzechy i pestki dyni.
- Ugotowaną zupę blendujemy aby powstał jednolity krem.
- Gotową zupę przelewamy do półmisków do każdego dodajemy łyżeczkę śmietany i posypujemy orzechami i papryką.
Smacznego:)!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz