Potrzebne produkty:
- 700g płatków rybnych
Maczanka do ryby:
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 jajka
Sos
- 2 marchewki
- 6 ząbków czosnku
- 1 szklanka bulionu
- 1 papryka konserwowa
- 1 puszka ananasa
- 2 łyżeczki curry
- 12 łyżeczek cukru
- 5 łyżek octu winnego
- 6 łyżek sosu sojowego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
- Wszystkie składniki na maczankę mieszamy i w tym będziemy obtaczać rybę do smażenia.
- Marchewkę ścieramy i podsmażamy na oleju, dodajemy 6 ząbków zgniecionego czosnku.
- gotujemy 1 szklankę bulionu
- paprykę podsmażamy z ananasem i curry, dodajemy cukier, ocet winny i sos sojowy.
- Wszystko łączymy i razem chwile podsmażamy.
- Sos zagęszczamy mąką ziemniaczaną.
- Usmażoną rybę zalewamy gotowym sosem.
* Z własnego doświadczenia wiem, że bardzo dobra jest na zimno:)
Smacznego:)!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz