Budyń
- 1 szklanka mąki krupczatki
- 1 litr mleka
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 4 żółtka
Śmietana
- 500 ml śmietany 30%
- 3 fixy śmietankowe
- 2 łyżki cukru
Pozostałe
- 150 g krakersów
- 500 g herbatników
Wykonanie:
- Mąkę i żółtka rozrabiamy w małej ilości mleka, resztę mleka gotujemy z cukrem i cukrem wanilinowym.
- Jak mleko się zagotuje dodajemy wcześniej roztrzepane żółtko z mąką, następnie mieszamy dynamicznie i jeszcze chwilę gotujemy.
- Kruszymy krakersy.
- Na blaszkę układamy warstwę herbatników, wylewamy na nią lekko przestudzony budyń i układamy kolejną warstwę herbatników.
- Na ostatnią warstwę herbatników rozsmarowujemy 3/4 puszki kajmaku, posypujemy połową drobno pokruszonych krakersów.
- Jak nasze warstwy całkowicie wystygną ubijamy śmietanę kremówkę z trzema śmietankami fix, dwoma łyżkami cukru.
- Pianę rozkładamy na ciasto i wierzch posypujemy pozostałą częścią pokruszonych krakersów.
Fajne ciacho,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńProste, szybkie i kremowe, pycha ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńByło przepyszne, jest to przepis koleżanki, która twierdzi, że nie nadaje się do gotowania, po tym cieście mogę stwierdzić, że jakiś mały talent kulinarny jednak w niej drzemie:)
Usuń