niedziela, 20 października 2013

Adamczykowe tutti frutti :)

Potrzebne produkty:
Budyń

  • 1 szklanka mąki krupczatki
  • 1 litr mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 4 żółtka

Śmietana

  • 500 ml śmietany 30%
  • 3 fixy śmietankowe
  • 2 łyżki cukru 

Pozostałe

  • 150 g krakersów
  • 500 g  herbatników


Wykonanie:

  1. Mąkę i żółtka rozrabiamy w małej ilości mleka, resztę mleka gotujemy z cukrem i cukrem wanilinowym.
  2. Jak mleko się zagotuje dodajemy wcześniej roztrzepane żółtko z mąką, następnie mieszamy dynamicznie i jeszcze chwilę gotujemy. 
  3. Kruszymy krakersy.
  4. Na blaszkę układamy warstwę herbatników, wylewamy na nią lekko przestudzony budyń i układamy kolejną warstwę herbatników.
  5. Na ostatnią warstwę herbatników rozsmarowujemy 3/4 puszki kajmaku, posypujemy połową drobno pokruszonych krakersów. 
  6. Jak nasze warstwy całkowicie wystygną ubijamy śmietanę kremówkę z trzema śmietankami fix, dwoma łyżkami cukru.
  7. Pianę rozkładamy na ciasto i wierzch posypujemy pozostałą częścią pokruszonych krakersów.


3 komentarze:

  1. Proste, szybkie i kremowe, pycha ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Było przepyszne, jest to przepis koleżanki, która twierdzi, że nie nadaje się do gotowania, po tym cieście mogę stwierdzić, że jakiś mały talent kulinarny jednak w niej drzemie:)

      Usuń