W naszych zamrażalnikach mrozimy zazwyczaj mięso, włoszczyznę, pierogi. Rzadko się zdarza żebyśmy mrozili coś innego. Jest to nieuzasadnione ponieważ mrozić można tak naprawdę wszystko,wyjątkiem są; sałata, czosnek, rzodkiewka oraz produkty, które zawierają w sobie surowe jaja. Minimalna temperatura, w której powinniśmy mrozić to ok -18 stopni.
Podstawowe wskazówki jak prawidłowo zamrozić poszczególne produkty:
Zanim zaczynamy mrozić owoce i warzywa dobrze jest osuszamy na papierowym ręczniku, żeby nie robiły się w czasie mrożenia grudki powstałe w wyniku zgromadzenia się nadmiernej ilości wody.
Przed mrożeniem wkładamy produkt do lodówki by się dobrze schłodził, następnie przekładamy je do specjalnych woreczków lub pudełek. Warzywa i owoce najlepiej mrozić od razu po zerwaniu, umyciu i osuszeniu.
1. Kalafior i brokuł najpierw dzielimy na różyczki, zaś przy brukselce należy pamięta by ściągnąć pierwsze liście. Fasolkę szparagową kroimy chociaż na pół i obcinamy ogonki. Szparagi i szpinak najpierw parzymy gorącom wodą, następnie zalewamy zimną. Paprykę przecinamy na pół i wydrążamy z niej środek. Włoszczyznę i buraki kroimy w drobną kostkę lub słupki.
2. Mięsa należy wcześniej umyć. Ryby mrozimy od razu po oczyszczeniu.
W dalszej części parę słów o rozmrażaniu:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz