niedziela, 10 listopada 2013

Kapusta z suszoną śliwką i żurawiną

Potrzebne produkty

  • 500 g kiszonej kapusty
  • 1/2 szklanki suszonej żurawiny
  • 1/2 szklanki drobno pokrojonej suszonej śliwki
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 szklanki czerwonego półsłodkiego wina
  • 1 1/2 szklanki suszonych grzybów
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • 1/2 łyżeczki zmielonych goździków


Wykonanie.

  1. W jednej miseczce zalewamy wrzątkiem suszone grzyby w drugim drobno pokrojoną suszoną śliwkę. 
  2. Kapustę dusimy na małym ogniu aż zmięknie. 
  3. Dodajemy masło, grzyby, suszoną żurawinę, śliwki, kminek, rozmaryn, goździki, cukier i podsmażymy pod przykryciem ok 10 minut. 
  4. Następnie dodajemy 1/2 szklanki wina i dusimy jeszcze przez 10 minut. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz