niedziela, 10 listopada 2013

Tort z sheridanem

Potrzebne produkty

  • 2 opakowania biszkoptów sun
  • 400 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 fixy do śmietany
  • 250 gram mascarpone
  • 2 banany
  • 80 ml espresso
  • 100 ml sheridana
  • 2 łyżki kakao
  • 100 g białej czekolady

Wykonanie. 

  1. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno razem z dwoma fixami do śmietany. 
  2. Banany zmiksować w blenderze, a następnie dodać do śmietany kremówki
  3. Banany śmietanę delikatnie połączyć razem z serkiem mascarpone
  4. Sheridana mieszamy z przestudzoną kawą i maczamy w tym biszkopty.
  5. Dno tortownicy wypełniamy biszkoptami tak żeby nie było prześwitów. 
  6. Na wyłożone biszkoptami dno rozkładamy część naszego kremy, następnie na krem kładziemy kolejną warstwę biszkoptów- nie muszą już być tak obficie ułożone jak w pierwszej warstwie (pamiętamy o nasączeniu ich). 
  7. Na nie znowu układamy krem. Wierzch tortu posypujemy najpierw lekko kakaem a następnie obficie zasypujemy startą białą czekoladą. 
  8. Wstawiamy do lodówki na ok 4 godziny następnie ściągamy pierścień z tortownicy i obrzeża tortu obkładamy biszkoptami. 

Smacznego:)!

*Można zostawić sobie z 2 łyżki masy żeby lepiej dokleić biszkopty.


1 komentarz: