- 30 g świeżych drożdży
- 55 g drobnego cukru
- 120 ml mleka
- 390 g mąki tortowej
- 3 jajka
- 175 g masła w temperaturze pokojowej
- Dodatkowo jedno jajko do posmarowania chałki.
Wykonanie
- Zaczyn- rozdrobnić drożdże wymieszać z ciepłym (nie gorącym mlekiem), dodać łyżkę mąki pszennej, szczyptę soli i łyżeczkę cukru. Odstawić w ciepłe miejsce na ok 15 minut.
- Mąkę połączyć z pozostałą częścią cukru, dodać roztrzepane jajka i zaczyn zagnieść ciasto.
- Na końcu dodać pokrojone w drobne kostki masło i zagniatać ok 10 minut by ciasto było jednolite.
- Odstawić na ok godzinę do zamrażalnika. W czasie gdy ciasto będzie się chłodziło przygotowujemy 2 foremki o średnicy 23-25 cm (posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia).
- Po wyciągnięciu ciasta zrobić równe kulki i układać w foremkach w dwóch rzędach- odstawić do wyrośnięcia na ok 30 minut. Posmarować rozmąconym jajkiem.
- Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez ok 22-25 minut, aż chałki będą w kolorze złotym.
* Polecam z konfiturą lub masłem czekoladowym
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz