środa, 22 maja 2013

Barszcz ukraiński ze świeżą botwiną

Potrzebne produkty

  • 1 Świeża botwina
  • 5 ziemniaków
  • 3 buraki 
  • 300 g  włoszczyzny
  • 1 mały słoiczek ćwikła
  • 1/2 puszki czerwone fasoli
  • 200 gram fasoli szparagowej
  • 1 mała śmietana 12%
  • 5 kiełbas wiejskich
  • sól i pieprz
  • majeranek
  • garść świeżego kopru
  • garść świeżej pietruszki
  • 1 udko z kurczaka
  • ok 1 litra wody

Wykonanie

  1. Gotujemy wodę dodajemy z udkiem, dodajemy: botwinę drobno pokrojonego buraka, pokrojone w drobną kostkę ziemniaki, fasolę szparagową i startą włoszczyznę. 
  2. Gotujemy ok 10 min. Następnie dodajemy ćwikła.
  3. Mięso można albo wysmażyć i dodać do zupy albo dodać bez podsmażania. 
  4. Kolejno dodajemy czerwoną  fasolkę z puszki, pietruszkę i koper. Doprawiamy solą , pieprzem i majerankiem 
  5. Na końcu barszcz zabielamy śmietaną 12%.


                                                 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz