Potrzebne produkty:
- 8 białek
- 375 g cukru
- Łyżeczka octu winnego
- 350 g jagód
- 300 ml śmietany kremówki 30%
- 400 g mascarpone
- 4 batony milkiway
Wykonanie
Beza
- Białka ubijamy na sztywną pianę. Gdy będą miały białą konsystencję, dodajemy cukier i miksujemy kilka minut żeby piana była sztywna.
- Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem i pieczemy przez 10 minut w temperaturze 180 stopni, a następnie przez ok. 80 minut w temperaturze 140 stopni.
Masa
- Ubijamy osobno kremówkę i mascarpone ( kremówkę na wysokich obrotach, mascarpone na niskich).
- Połowę jagód miksujemy z mascarpone.
- Na drobne kawałeczki kroimy batony.
- Łączymy mascarpone i kremówkę, dodajemy drugą połowę jagód, batoniki i wszystko mieszamy.
- Nakładamy na przestudzoną bezę i przykrywamy drugą bezą.
- Pozostawiamy w lodówce na ok. 4 godziny.
- Zachwycamy się smakiem i chwalimy mnie za twórczość ;D
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz