poniedziałek, 9 września 2013

Pierogi ze śliwkami i prażonymi migdałami

Potrzebne produkty

  • 300 g mąki pszennej
  • 30 g masła
  • szczypta soli
  • 200 ml ciepłej wody
  • 400 g śliwek 
  • cukier 
  • 2 garści płatków migdałów 
  • łyżka oleju do gotowania pierogów

Wykonanie

  1. Śliwki kroimy i obsypujemy cukrem. 
  2. Ciasto- mąkę przesypujemy do miski, dodajemy szczyptę soli, rozpuszczone masło i ciepłą wodę. Wszystkie składniki zagniatamy aby powstało ciasto o jednolitej konsystencji.
  3. Rozwałkowujemy ciasto, szklanką wydrążamy kółka, a następnie nadziewamy je śliwkami. 
  4. gotujemy wodę z łyżką oleju rzepakowego (żeby pierogi podczas gotowania się nie posklejały).
  5. Pierogi wrzucamy do gotowanej wody i gotujemy do czasu kiedy wypłyną na wierzch. 
  6. Migdały uprażyć na patelni z łyżeczką masła. 
  7. Ugotowane pierogi podsmażamy na patelni następnie mieszamy je z migdałami i posypujemy cukrem lub polewamy miodem. 

Smacznego:)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz