- 300 g mąki pszennej
- 30 g masła
- szczypta soli
- 200 ml ciepłej wody
- 400 g śliwek
- cukier
- 2 garści płatków migdałów
- łyżka oleju do gotowania pierogów
Wykonanie
- Śliwki kroimy i obsypujemy cukrem.
- Ciasto- mąkę przesypujemy do miski, dodajemy szczyptę soli, rozpuszczone masło i ciepłą wodę. Wszystkie składniki zagniatamy aby powstało ciasto o jednolitej konsystencji.
- Rozwałkowujemy ciasto, szklanką wydrążamy kółka, a następnie nadziewamy je śliwkami.
- gotujemy wodę z łyżką oleju rzepakowego (żeby pierogi podczas gotowania się nie posklejały).
- Pierogi wrzucamy do gotowanej wody i gotujemy do czasu kiedy wypłyną na wierzch.
- Migdały uprażyć na patelni z łyżeczką masła.
- Ugotowane pierogi podsmażamy na patelni następnie mieszamy je z migdałami i posypujemy cukrem lub polewamy miodem.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz