wtorek, 2 lipca 2013

Bigos z młodej kapusty

Tradycyjny bigos jest obłędny, ale nie sposób nie zjeść letniego bigosu kiedy na rynkach pojawiła się młoda kapusta. Jest on bardzo prosty w przygotowaniu, koszt dania nie jest duży a smak godny uwagi.

Potrzebne produkty:
główka kapusty (średniej wielkości)
kiełbasa ok 400 g
boczek ok 250 g
masło ok 40 g
koper 1/2 pęczka
cukier 1 łyżeczka
sól do smaku
pieprz do smaku
3/4 szklanki wody

do zasmażki:
mąka 3 łyżki
masło 30 g

Kapustę należy poszatkować, osolić i dusić ok 12 minut razem z wodą. Podczas duszenia dodać cukier i pieprz.
Na patelni osmażyć drobno pokrojoną kiełbasę i boczek (na ok 10 g masła). Następnie przełożyć do kapusty i dusić jeszcze ok 3 min. W tym czasie należy też dodać pozostałą część masła (30 g.) i wszystko dobrze wymieszać. Na koniec pokroić drobno koper dodać do bigosu i pozostawić wszystko pod przykryciem, żeby składniki się połączyły.

Zasmażka
Na patelni klarujemy masło dodajemy mąkę. Następnie na tym lekko osmażamy kapustę.




* Jeśli bigos będziecie mrozić to nie należy przed mrożeniem go osmażać w zasmażce lepiej osmażyć go przed samym podaniem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz