Potrzebne produkty:
główka kapusty (średniej wielkości)
kiełbasa ok 400 g
boczek ok 250 g
masło ok 40 g
koper 1/2 pęczka
cukier 1 łyżeczka
sól do smaku
pieprz do smaku
3/4 szklanki wody
do zasmażki:
mąka 3 łyżki
masło 30 g
Kapustę należy poszatkować, osolić i dusić ok 12 minut razem z wodą. Podczas duszenia dodać cukier i pieprz.
Na patelni osmażyć drobno pokrojoną kiełbasę i boczek (na ok 10 g masła). Następnie przełożyć do kapusty i dusić jeszcze ok 3 min. W tym czasie należy też dodać pozostałą część masła (30 g.) i wszystko dobrze wymieszać. Na koniec pokroić drobno koper dodać do bigosu i pozostawić wszystko pod przykryciem, żeby składniki się połączyły.
Zasmażka
Na patelni klarujemy masło dodajemy mąkę. Następnie na tym lekko osmażamy kapustę.
* Jeśli bigos będziecie mrozić to nie należy przed mrożeniem go osmażać w zasmażce lepiej osmażyć go przed samym podaniem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz