Dieta rozgrzewająca
Latem często sięgamy po produkty
chłodzące, są to głównie- cytrusy, jogurty i twarogi, surowe owoce i warzywa,
produkty zimne. Jeśli będziemy tak się żywić jesienią i zimą będzie nam ciągle
zimno, będziemy zmęczeni i ospali. Wirusy i bakterie mnożące się w powietrzu
będą nam bardzo bliskie.
W okresie jesienno- zimowym tak
jak wspomniałam w cz. I nie trzeba
zwiększać kaloryczności. Trzeba po prostu przestawić swój sposób żywienia na
zimowy. Z rana pijmy gorącą herbatę, ciepłą wodę z imbirem i cytryną. Jeśli
pijemy kawę dosypujmy do niej cynamon. Śniadanie w diecie jesienno- zimowej to
podstawa, musi być obfite i najlepiej żeby znalazło się w nim coś ciepłego.
Przy spożywaniu obiadu nie
zapominajmy o gorących zupach, kremach. Do drugiego dania wybierajmy kasze albo
ryż. Starajmy się, aby 2 posiłki z pięciu były posiłkami ciepłymi. Pomiędzy
posiłkami wypijajmy ziołowe herbaty lub inne ciepłe napoje. Bardzo ważnym jest
aby pamiętać, że cukier, a tym samym słodycze wychładzają organizm, osłabiają
go, a to powoduje, że tracimy odporność i zmuszeni jesteśmy do przesiedzenia
prawie całego jesienno- zimowego okresu w domu.
Produkty pożądane w
tej diecie:
- Imbir
- Cynamon
- Goździki
- Miód
- Maliny
- Ostre papryczki
- Lipa
- Czosnek
- Cebula
- Warzywa i owoce ze szczególnym uwzględnieniem tych bogatych w witaminę c
- Pigwa
- Por
O, a mogę prosić o rozwinięcie tego twierdzenia - 'bardzo ważnym jest aby pamiętać, że cukier, a tym samym słodycze wychładzają organizm, osłabiają go'?
OdpowiedzUsuńUprzejmie dziękuję z góry :)
są to produkty, które ochładzaj- orzeźwiają, nasz organizm, są z reguły lekkostrawne, ale jednocześnie mają znaczący wpływ na budowę krwi i płynów odżywczych naszego ciała. Dostarczają witaminy ale nie chronią przed bakteriami i drobnoustrojami.
Usuń:):)
Usuń