- 2 opakowania ciasta francuskiego
- 1 jajko
- 200 gram drobno startego sera żółtego
- 1 łyżka ostrej papryki
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka czosnku
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
Wykonanie
- Jedno opakowanie Ciasta francuskiego w temperaturze pokojowej rozkładamy na papierze do pieczenia.
- Jajko mieszamy razem z przyprawami.
- Smarujemy jajkiem wierzch ciasta na to posypujemy drobno starty ser żółty. Przygniatamy do ciasta, a następnie nakładamy na to drugi blat ciasta, który również smarujemy jajkiem i posypujemy serem.
- Dwa połączone blaty przekrawamy na pół w poziomie następnie w pionie kroimy na cienkie ok 1,5 cm paski.
- Paski ciasta łapiemy dwoma rękoma. Jedną stronę kręcimy w prawo drugą stronę w lewo, tak aby robił się nam świderek.
- Świderki rozkładamy na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia.
- Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok 20 minut. Jeśli chcemy żeby ciasto było bardziej chrupiące i przypieczone na ostatnie 2 minuty zwiększamy temperaturę do 220 stopni.
Smacznego:)
Pycha, zawsze na imprezki robię takie paluchy, ostatnio używam ciasta w wersji light(z lidla), zawsze to trochę mniej kalorii :)
OdpowiedzUsuńA z czym je robisz też z serem czy masz jakieś inne pomysły?? :)
Usuń