niedziela, 16 lutego 2014

Serowe paluchy francuskie

Potrzebne produkty

  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • 1 jajko 
  • 200 gram drobno startego sera żółtego
  • 1 łyżka ostrej papryki
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka czosnku
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii 

Wykonanie

  1. Jedno opakowanie Ciasta francuskiego w temperaturze pokojowej rozkładamy na papierze do pieczenia. 
  2. Jajko mieszamy razem z przyprawami. 
  3. Smarujemy jajkiem wierzch ciasta na to posypujemy drobno starty ser żółty. Przygniatamy do ciasta, a następnie nakładamy na to drugi blat ciasta, który również smarujemy jajkiem i posypujemy serem. 
  4. Dwa połączone blaty przekrawamy na pół w poziomie następnie w pionie kroimy na cienkie ok 1,5 cm paski. 
  5. Paski ciasta łapiemy dwoma rękoma. Jedną stronę kręcimy w prawo drugą stronę w lewo, tak aby robił się nam świderek.
  6. Świderki rozkładamy na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia.
  7. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok 20 minut. Jeśli chcemy żeby ciasto było bardziej chrupiące i przypieczone na ostatnie 2 minuty zwiększamy temperaturę do 220 stopni. 


Smacznego:)


2 komentarze:

  1. Pycha, zawsze na imprezki robię takie paluchy, ostatnio używam ciasta w wersji light(z lidla), zawsze to trochę mniej kalorii :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A z czym je robisz też z serem czy masz jakieś inne pomysły?? :)

      Usuń