Barszcz ukraiński
Potrzebne produkty:
- 5 ziemniaków
- 4 długie buraki
- 300 g włoszczyzny
- 2 słoiczki ćwikłych
- 250 g kapusty
- 15 szt brukselki
- 1/2 puszki czerwone fasoli
- 200 gram fasoli szparagowej
- 1 małą śmietanę 12%
- 4 kiełbasy wiejski
- 200 g rolady boczkowej
- sól i pieprz
- majeranek
- garść świeżego kopru
- ok 1 litra wody
- udko z kurczaka
- Gotujemy wodę z udkiem z kurczaka. Przyprawiamy świeżo zmieloną solą i pieprzem.
- Do gotującej wody dodajemy drobno pokrojone buraki i ziemniaki, startą włoszczyzną, fasolę szparagową, brukselkę, pokrojoną kapustę.
- Gotujemy ok 15 minut.
- W tym czasie smażymy drobno pokrojoną kiełbasę i roladę boczkową.
- Do gotującej zupy dodajemy fasolę z puszki, mięso i gotujemy ok 10 minut.
- Na samym końcu dodajemy, koper doprawiamy majerankiem i ewentualnie solą i pieprzem.
- Śmietanę mieszamy z chochlą zupy i przelewamy do garnka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz