- 5 pomidorów malinowych
- 2 garści świeżej bazylii
- 1 małą czerwoną cebulę
- oliwa z kawałkami bazylii
- 300 g świeżej startej włoszczyzny
- Dodatkowo 2 marchewki
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 l wody
- 2 skrzydełka z kurczaka.
- łyża ostrej papryki
- łyżka słodkiej papryki
- łyżeczka cukru
- 2 łyżi octu winnego
- sól i pieprz do smaku.
- małą śmietanę 12%
- 2 łyżki mąki żytniej
- 250 gram ryżu
Wykonanie
- Wodę z solą i dwoma skrzydełkami gotujemy ok 20 minut. Dodajemy włoszczyznę i dwie marchewki i gotujemy ok 15 minut.
- Pomidory, oliwę, koncentrat, paprykę słodką, ostrą, cukier, pieprz, ocet, świeżą bazylię, małą czerwoną cebulę, miksujemy w blenderze, a następnie dodajemy do gotującej się zupy.
- Gotujemy jeszcze ok 10 minut. Śmietanę mieszamy z 2 łyżkami mąki żytniej dodajemy chochlę zupy, mieszamy wszystko i przekładamy do zupy.
- Zupę wraz ze śmietaną mieszamy, dodajemy pietruszkę wyłączamy i zostawiamy pod przykryciem żeby wszystkie składniki się dobrze połączyły.
- Gotujemy ryż, lepimy z niego gałki które później przekładamy do talerzy z zupą.
- Wierzch posypujemy koprem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz