niedziela, 13 kwietnia 2014

Indeks Glikiemiczny sukcesem szczupłej sylwetki

Często osoby chcące przejść na dietę zaczynają spożywać produkty ich zdanie dietetyczne,  by w ekspresowym czasie pozbyć się zbędnych kilogramów. Niestety sięgamy w tym czasie po produkty, które są najmniej korzystne dla naszego organizmu i sylwetki. Wybieramy suszone owoce, wafle ryżowe, ryż, zajadamy się sushi, zamiast cukru używamy miód.  Te produkty, jak i wiele innych posiadają dużo cukru, a Spożywanie ich w dużych ilościach powoduje do wzrostu wagi a nie do jego spadku. Chcąc przejść na dietę starajmy się wybierać  produkty o niskim poziomie IG, w szczególności komponując posiłki popołudniowe. Starajmy się, by dodatkowo nie zabrakło produktów pełnowartościowych i z dużą ilością błonnika. Oprócz prawidłowego żywienia w okresie wiosennym wskazany jest ruch i jak najwięcej czasu na powietrzu.
Poniżej przedstawiłam produkty o niskimi i wysokim poziomie IG, warto sprawdzić do jakiej grupy należą te, które najczęściej są przez nas spożywane.

Niski  poziom IG
Jaja
0
Kawa, herbata
0
Majonez (jaja, olej, musztarda)
0
Owoce morza
0
Ryby
0
Sery tłuste (żółty, pleśniowy itp.)
0
Śmietana kwaśna
0
Sos sojowy (bez cukru)
0
Tłuszcz roślinny/zwierzęcy
0
Wino wytrawne (czerwone, białe)
0
Wołowina
0
Ocet
5
Przyprawy (oregano, bazylia, wanilia itp.)
5
Skorupiaki
5
Awokado
10
Agawa (syrop)
15
Agrest złoty
15
Brukselka
15
Cebula
15
Cukinia
15
Cykoria
15
Czarna porzeczka
15
Fasolka pnąca
15
Fasolka szparagowa
15
Grzyby
15
Imbir
15
Kalafior
15
Kapusta
15
Kiełki (fasoli mung, soi, …)
15
Kiszona kapusta
15
Koper
15
Korniszony (bez cukru)
15
Mączka chleba świętojańskiego
15
Migdały
15
Ogórek
15
Oliwki
15
Orzechy włoskie, laskowe, nerkowce, pistacje
15
Orzeszki ziemne (fistaszki)
15
Papryczki Chili
15
Papryka (czerwona, zielona, żółta)
15
Pesto
15
Piniola
15
Por
15
Rabarbar
15
Rzodkiew
15
Sałata
15
Seler naciowy
15
Soja
15
Szczaw
15
Szparagi
15
Szpinak
15
Tofu
15
Zarodki (pszenne)
15
Acerola
20
Artiszoki
20
Bakłażan
20
Czekolada gorzka (>80% kakao)
20
Czereśnie
20
Fruktoza
20
Jogurt sojowy
20
Kakao (bez cukru)
20
Karczochy
20
Pędy bambusa
20
Śmietana sojowa
20
Sok cytrynowy (niesłodzony)
20
Sos z tamaryndy (bez cukru)
20
Agrest niebieski
25
Borówki
25
Czekolada gorzka (>70% kakao)
25
Czerwona porzeczka
25
Fasola mung, flageolet
25
Humus
25
Jeżyny
25
Mąka sojowa
25
Maliny
25
Masło migdałowe
25
Masło z orzechów laskowych
25
Pestki z dyni
25
Truskawki
25
Wiśnie
25
Zielona soczewica
25
Buraki surowe czerwone
30
Ciecierzyca gotowana
30
Czerwona soczewica
30
Czosnek
30
Dżem słodzony sokiem owocowym
30
Grejpfrut
30
Gruszka
30
Makaron chiński (sojowy lub z fasoli mung)
30
Mandarynki
30
Marakuja
30
Marchew surowa
30
Marmolada bez cukru
30
Migdałowe mleko
30
Mleczko owsiane (niegotowane)
30
Mleko odtłuszczone w proszku
30
Mleko sojowe
30
Morele świeże
30
Pamelo
30
Pomidory
30
Rzepa, brukiew (surowe)
30
Soczewica żółta
30
Twaróg odtłuszczony
30
Amarant ziarno
35
Biała fasola
35
Brzoskwinie
35
Ciecierzyca z puszki
35
Czarna fasola
35
Drożdże
35
Drożdże piwne
35
Dziki ryż
35
Fasola biała - perłowa,  czarna
35
Figi świeże
35
Granat
35
Groszek zielony
35
Jabłka duszone
35
Jabłka suszone
35
Jabłko (świeże)
35
Jogurt odtłuszczony
35
Kukurydza antyczna indiańska
35
Kwinoa (komosa ryżowa)
35
Lody słodzone fruktozą
35
Mąka z ciecierzycy
35
Musztarda Dijon
35
Nasiona ( siemię lniane, sezam, mak )
35
Nektarynki
35
Pigwa
35
Pomarańcze
35
Pomidory suszone
35
Przecier pomidorowy
35
Seler surowy (korzeń)
35
Śliwki
35
Sok pomidorowy
35
Sorbet jabłkowy
35
Słonecznik
35
Wasa
35

Średni poziom IG

Bób niedojrzały/niegotowany
40
Chleb z mąki pp na zaczynie lub drożdżach
40
Fasola z puszki
40
Figi suszone
40
Gryka
40
Kasza gryczana
40
Laktoza
40
Maca (z mąki pp)
40
Makaron z mąki razowej - al dente
40
Marchwiowy sok
40
Masło orzechowe (bez cukru)
40
Mleko kokosowe
40
Morele suszone
40
Otręby (owsiane i pszenne)
40
Owies
40
Pigwa konserwowa (bez cukru)
40
Pumpernikiel (bez cukru, słodu i miodu)
40
Płatki owsiane (niegotowane)
40
Śliwki suszone
40
Spaghetti al. dente (gotowane 5min)
40
Ananas (świeży)
45
Banany niedojrzałe
45
Chleb pp stostowany
45
Chleb żytni (z mąki pp)
45
Jęczmień (ziarno)
45
kaszka pszenna 
45
Kokos
45
Mąka z pszenicy egipskiej ( kamut)
45
Makaron : typ Capellini
45
Płatki śniadaniowe pełne
45
Ryż basmati brązowy
45
Sok grejpfrutowy (niesłodzony)
45
Sok pomarańczowy (świeży, niesłodzony)
45
Tosty z chleba z mąki pełnej
45
Winogrono (zielone i czerwone)
45
Zielony groszek z puszki (bez cukru)
45
Żurawina
45
Bataty - słodkie kartofle
50
Chayote - dyniowaty
50
Chleb orkiszowy
50
Ciasto z mąki pp (bez cukru)
50
Couscous ( pełne ziarno)
50
Jabłkowy sok (niesłodzony)
50
Kiwi
50
Makaron z pszenicy durum
50
Mango
50
Muesli (niesłodzone)
50
Owoce liczi
50
Persymona, kaki
50
Ryż basmati
50
Ryż brązowy
50
Sok ananasowy (świerzy , niesłodzony )
50
Sok ananasowy (świeży, niesłodzony)
50
Sok jabłkowy (niesłodzony)
50
Sok żurawinowy ( niesłodzony)
50
Paluszki krabowe
50

Wysoki poziom IG

Brzoskwinie z puszki
55
Czerwony ryż
55
Ketchup
55
Maniok
55
Musztarda (z cukrem)
55
Nutella®
55
Papaja
55
Sok winogronowy (niesłodzony)
55
Sok z mango (niesłodzony)
55
Spaghetti (ugotowane na miękko)
55
Sushi
55
Banany dojrzałe
60
Jęczmień dmuchany
60
Kakao słodzone/czekolada (ekspresowe)
60
Kasza manna
60
Kasztan
60
Lazania (makaron z pszenicy durum)
60
Lody słodzone cukrem
60
Majonez z cukrem
60
Melon
60
Miód
60
Mleko tłuste
60
Morele z puszki
60
Owsianka
60
Pizza
60
Ryż aromatyzowany (jaśminowy…)
60
Ryż długoziarnisty
60
Ananas z puszki
65
Buraki gotowane
65
Chleb "razowy" (z białej mąki)
65
Chleb pełnoziarnisty
65
Chleb żytni z białej mąki
65
Dżem z cukrem
65
Kukurydza
65
Kuskus
65
Mąka kasztanowa
65
Mars®, Snikers®, Nuts®, itp..
65
Muesli (z cukrem, miodem itp.)
65
Pigwa konserwowa (z cukrem)
65
Rodzynki
65
Syrop klonowy
65
Tamarynda (słodzona)
65
Ziemniaki w mundurkach
65
Amarantus dmuchany
70
Bagietka
70
Biały ryż
70
Biszkopt
70
Brązowy cukier
70
Bułki
70
Chipsy
70
Chleb ryżowy
70
Cukier
70
Daktyle suszone
70
Kasza jęczmienna
70
Kleik
70
Maca (z białej mąki)
70
Mąka kukurydziana
70
Makaron z białej mąki
70
Melasa
70
Napoje (słodzone)
70
Polenta
70
Proso
70
Ravioli
70
Risotto
70
Rogalik
70
Sucharki
70
Tacos
70
Ziemniaki gotowane
70
Arbuz
75
Dynia
75
Kabaczek
75
Bób gotowany
80
Marchew gotowana
80
Puree
80
Biała mąka
85
Mleko ryżowe
85
Pasternak
85
Prażona kukurydza
85
Płatki kukurydziane
85
Ryż dmuchany
85
Ryż
85
Rzepa, brukiew (gotowane)
85
Seler gotowany (korzeń)
85
Tapioka
85
Chleb z białej mąki
90
Mąka ziemniaczana
90
Mąka ryżowa
95
Ziemniaki pieczone
95
Ziemniaki zasmażane
95
Glukoza
100
Skrobia modyfikowana
100
Piwo - maltoza
110



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz