Coraz częściej w mediach
pojawiają się artykuły dotyczące zdrowego stylu życia. W tej tematyce jest
wiele, nie do końca wyjaśnionych kwestii. Spornym jest, czy lepiej używać masła
czy margaryny, czy produkty light są faktycznie zdrowe, oraz czy lepiej stosować
oliwę czy olej.
Dzisiaj skupimy się na
właściwościach i zaletach oleju rzepakowego.
W Polsce, ciągle jeszcze istnieje
błędne przekonanie o tym, że oliwa z oliwek jest najzdrowsza. Tymczasem to
właśnie olej rzepakowy posiada zdecydowanie więcej kwasów omega- 3. Kwas ten przede wszystkim
przeciwdziała miażdżycy, ale ma również działanie przeciwzapalne i
przeciwzakrzepowe. Poza olejem rzepakowym tylko ryby zawierają porównywalnie
dużo kwasów omega-3, a ponieważ, ze względu na specyficzny smak, są przez wielu
znienawidzone to często brakuje nam tych właśnie wartości i właśnie wtedy
powinniśmy sięgać po olej.
W dietach skierowanych na
zmniejszenie masy ciała zaleca się spożywać ok. 2 łyżki tłuszczu dziennie. Osoby,
które nie stosują diety, a kaloryczność ich jadłospisu na dobę mieści się w
granicach 2000 kcal, powinni spożywać do 3 łyżek.
Dodatkową zaletą oleju
rzepakowego jest to, że zawarte w nim związki nie są podatne na utlenianie pod
wpływem wysokich temperatur, co znaczy, że nawet przy smażeniu, nie tracimy
jego cennych wartości.
Coraz więcej ludzi walczy z
otyłością, ze zbyt wysokim cholesterolem, których konsekwencją jest miażdżyca,
cukrzyca, nadciśnienie tętnicze i wiele innych schorzeń, dlatego bardzo ważne
jest aby stale zaopatrywać nasz organizm w kwas omega- 3.
Zachęcam więc do tego, aby
częściej wybierać tłuszcze roślinne, a nie zwierzęce. Jeśli zdecydujemy się na
olej, niech to będzie olej rzepakowy. Nie oznaczy to, że oliwa jest nie zdrowa,
jednak z pewnością mniej korzystnie wpływa na nasz organizm, a pod wpływem
wysokiej temperatury traci wiele wartości odżywczych.
UWAGA: Kupując olej zwróćcie uwagę na to, by był tłoczony na zimno (
wystrzegajcie się tych tłoczonych na gorąco i bądźcie ostrożni w przypadku
zakupu tych, które takowej informacji nie posiadają).
P.S Podkreślam dodatkowo, że olej
rzepakowy jest tańszy od oliwy :)!
Ja oprócz klasycznego oleju bardzo lubię oleje smakowe, które są genialne do sałatek, pizzy, mięs czy sosów. Jeśli ktoś nie próbowała gorąco polecam.
Dzisiaj robię pizze, do której dodałam oleju bazyliowego- przepisem się pochwalę :)
A o to przepis na pizze z wykorzystaniem oleju rzepakowego z dodatkiem bazylii
http://kokieteriasmaku.blogspot.com/2013/07/pizza-na-grubym-ciescie.html
Kolejna opcja sałatka z szynką parmeńską i pieczonym boczkiem
http://kokieteriasmaku.blogspot.com/2013/07/saatka-z-pieczona-szynka-parmenska-i.html
Pizza na obiad sałatka na II śniadanie, to może na przebudzenie pyszne jagodzianki
http://kokieteriasmaku.blogspot.com/2013/07/jagodzianki.html
http://kokieteriasmaku.blogspot.com/2013/07/pizza-na-grubym-ciescie.html
Kolejna opcja sałatka z szynką parmeńską i pieczonym boczkiem
http://kokieteriasmaku.blogspot.com/2013/07/saatka-z-pieczona-szynka-parmenska-i.html
Pizza na obiad sałatka na II śniadanie, to może na przebudzenie pyszne jagodzianki
http://kokieteriasmaku.blogspot.com/2013/07/jagodzianki.html
też używam rzepakowego w kuchni:)
OdpowiedzUsuń