
Dzisiaj skupimy się na
właściwościach i zaletach oleju rzepakowego.
W Polsce, ciągle jeszcze istnieje
błędne przekonanie o tym, że oliwa z oliwek jest najzdrowsza. Tymczasem to
właśnie olej rzepakowy posiada zdecydowanie więcej kwasów omega- 3. Kwas ten przede wszystkim
przeciwdziała miażdżycy, ale ma również działanie przeciwzapalne i
przeciwzakrzepowe. Poza olejem rzepakowym tylko ryby zawierają porównywalnie
dużo kwasów omega-3, a ponieważ, ze względu na specyficzny smak, są przez wielu
znienawidzone to często brakuje nam tych właśnie wartości i właśnie wtedy
powinniśmy sięgać po olej.
W dietach skierowanych na
zmniejszenie masy ciała zaleca się spożywać ok. 2 łyżki tłuszczu dziennie. Osoby,
które nie stosują diety, a kaloryczność ich jadłospisu na dobę mieści się w
granicach 2000 kcal, powinni spożywać do 3 łyżek.
Dodatkową zaletą oleju
rzepakowego jest to, że zawarte w nim związki nie są podatne na utlenianie pod
wpływem wysokich temperatur, co znaczy, że nawet przy smażeniu, nie tracimy
jego cennych wartości.
Coraz więcej ludzi walczy z
otyłością, ze zbyt wysokim cholesterolem, których konsekwencją jest miażdżyca,
cukrzyca, nadciśnienie tętnicze i wiele innych schorzeń, dlatego bardzo ważne
jest aby stale zaopatrywać nasz organizm w kwas omega- 3.
Zachęcam więc do tego, aby
częściej wybierać tłuszcze roślinne, a nie zwierzęce. Jeśli zdecydujemy się na
olej, niech to będzie olej rzepakowy. Nie oznaczy to, że oliwa jest nie zdrowa,
jednak z pewnością mniej korzystnie wpływa na nasz organizm, a pod wpływem
wysokiej temperatury traci wiele wartości odżywczych.
UWAGA: Kupując olej zwróćcie uwagę na to, by był tłoczony na zimno (
wystrzegajcie się tych tłoczonych na gorąco i bądźcie ostrożni w przypadku
zakupu tych, które takowej informacji nie posiadają).
P.S Podkreślam dodatkowo, że olej
rzepakowy jest tańszy od oliwy :)!
Ja oprócz klasycznego oleju bardzo lubię oleje smakowe, które są genialne do sałatek, pizzy, mięs czy sosów. Jeśli ktoś nie próbowała gorąco polecam.
Dzisiaj robię pizze, do której dodałam oleju bazyliowego- przepisem się pochwalę :)
A o to przepis na pizze z wykorzystaniem oleju rzepakowego z dodatkiem bazylii
http://kokieteriasmaku.blogspot.com/2013/07/pizza-na-grubym-ciescie.html
Kolejna opcja sałatka z szynką parmeńską i pieczonym boczkiem
http://kokieteriasmaku.blogspot.com/2013/07/saatka-z-pieczona-szynka-parmenska-i.html
Pizza na obiad sałatka na II śniadanie, to może na przebudzenie pyszne jagodzianki
http://kokieteriasmaku.blogspot.com/2013/07/jagodzianki.html
http://kokieteriasmaku.blogspot.com/2013/07/pizza-na-grubym-ciescie.html
Kolejna opcja sałatka z szynką parmeńską i pieczonym boczkiem
http://kokieteriasmaku.blogspot.com/2013/07/saatka-z-pieczona-szynka-parmenska-i.html
Pizza na obiad sałatka na II śniadanie, to może na przebudzenie pyszne jagodzianki
http://kokieteriasmaku.blogspot.com/2013/07/jagodzianki.html
też używam rzepakowego w kuchni:)
OdpowiedzUsuń