środa, 10 lipca 2013

Jagodzianki

Kolejnym sezonowym przepisem są jagodzianki na delikatnym i cienkim drożdżowym cieście. 

Potrzebne produkty

  • 500 g mąki pszennej
  • 15 g drożdży
  • 250 ml ciepłego mleka
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ szklanki cukru
  • 1 Opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 jajko
  • ok 1/4 szklanki oleju rzepakowego                                
  • 300 g jagód
  • ½  opakowania kisielu
  • 3 łyżki cukru
Wykonanie
  1. Mleko podgrzewamy dodajemy drożdże tak żeby się rozpuściły. 
  2. Mąkę łączymy z solą, cukrem, cukrem wanilinowym, dodać jajko, olej rzepakowy i mleko z drożdżami. Zagnieść ciasto i odstawić na 1,5 godziny.
  3. Jagody posypujemy cukrem następnie dodajemy kisiel, wkładamy do sitka żeby ściekł sok.
  4. Następnie przygotowujemy blaszkę posmarowaną masłem.
  5. Z ciasta należy przygotować ok. 15 kulek następnie je rozwałkować nakładać do środka jagody. Zawijać ostrożnie żeby jagody nie wypływały na zewnątrz.
  6. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez ok. 20 minut.
  7. Ostudzone jagodzianki można polukrować lub posypać cukrem pudre













Polecam i życzę smacznego !

* Takie samo ciasto można wykorzystać robiąc bułeczki słodkie z wiśniami tylko do wiśni trzeba dodać łyżkę cukru więcej niż do jagód.  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz