Kolejnym
sezonowym przepisem są jagodzianki na delikatnym i cienkim drożdżowym cieście.
- 500 g mąki pszennej
- 15 g drożdży
- 250 ml ciepłego mleka
- ½ łyżeczki soli
- ½ szklanki cukru
- 1 Opakowanie cukru wanilinowego
- 1 jajko
- ok 1/4 szklanki oleju rzepakowego
- 300 g jagód
- ½ opakowania kisielu
- 3 łyżki cukru
Wykonanie
- Mleko podgrzewamy dodajemy drożdże tak żeby się rozpuściły.
- Mąkę łączymy z solą, cukrem, cukrem wanilinowym, dodać jajko, olej rzepakowy i mleko z drożdżami. Zagnieść ciasto i odstawić na 1,5 godziny.
- Jagody posypujemy cukrem następnie dodajemy kisiel, wkładamy do sitka żeby ściekł sok.
- Następnie przygotowujemy blaszkę posmarowaną masłem.
- Z ciasta należy przygotować ok. 15 kulek następnie je rozwałkować nakładać do środka jagody. Zawijać ostrożnie żeby jagody nie wypływały na zewnątrz.
- Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez ok. 20 minut.
- Ostudzone jagodzianki można polukrować lub posypać cukrem pudre
Polecam
i życzę smacznego !
* Takie samo ciasto można wykorzystać robiąc bułeczki słodkie z wiśniami tylko do wiśni trzeba dodać łyżkę cukru więcej niż do jagód.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz