czwartek, 25 lipca 2013

Sałatka z pieczoną szynką parmeńską i bobem

Dziś proponuję zdrową, pełnowartościową sałatkę, którą można przygotować na II śniadanie lub lekki obiad w upalny dzień.

Potrzebne produkty

  • opakowanie mix sałat
  • 4 śliwki
  • 150 gram bobu
  • 150 gram szynki parmeńskiej
  • 60 g sera żółtego
  • 2 duże garści bakalii 
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • sól z ziołami ( ja użyłam soli ziołowej prymat)
  • garść świeżej bazylii

Wykonanie:
  1. Olej rzepakowy należy wymieszać z solą z ziołami i drobno pokrojoną bazylią. 
  2. Bakalie kroimy na bardzo drobne kawałki i podpiekamy na patelni. 
  3. Mix sałat mieszamy z sosem i bakaliami.
  4. W piekarniku zapiekamy szynkę parmeńską pokrojoną na cienkie paski i bób- pieczemy w temperaturze 200 stopni przez ok. 10 minut.
  5. Ser żółty kroimy na cienkie paski, śliwki kroimy na ćwiartki. 
  6. Na dwa talerze przekładamy sałatę na nią rozkładamy upieczoną szynkę parmeńską, bób, ser żółty i śliwki. 
Sałatkę polecam z ciemnym pieczywem. 





* Ilość produktów podana jest na sałatkę dla dwóch osób.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz