W Gdańsku do 18 sierpnia króluje Jarmark Dominikański. Jest
to miejsce gdzie można dostać wiele tradycyjnych wyrobów wykonanych przy użyciu
rąk i naturalnych składników, a nie za pośrednictwem maszyn oraz utrwalaczy,
utleniaczy i innych składników chemicznych.
Można również znaleźć wiele stoisk, na których oferowana
jest dziczyzna. Moim zdaniem najlepszymi wyrobami mogą pochwalić się Litwini.
Jest to bardzo dobra okazja, aby zaopatrzyć się w mięso,
które jest wyjątkowe i posiada wiele wartościowych składników. W Polsce mało
jemy tego mięsa, częściej sięgamy po wyroby powstałe ze zwierząt hodowlanych, a
powinno być odwrotnie.
Mięso z dziczyzny posiada bardzo dużo witaminy B2, B5, B6.
Posiada zdecydowanie mniej tłuszczu niż wołowina, czy mięso drobiowe.
100 g tego mięsa posiada zaledwie 115 kcal. Dodatkowo bogate jest w magnez, fosfor, wapno, żelazo, aminokwasy egzogenne, których nasz organizm nie potrafi sam wytworzyć, oraz większą ilość cennych witamin.
100 g tego mięsa posiada zaledwie 115 kcal. Dodatkowo bogate jest w magnez, fosfor, wapno, żelazo, aminokwasy egzogenne, których nasz organizm nie potrafi sam wytworzyć, oraz większą ilość cennych witamin.
Warto wspomnieć również o tym, że dziczyzna
nie ma w sobie tyle antybiotyków, składników chemicznych co mięso hodowlane.
Zwierzęta żywią się tym co w danej porze roku jest dostępne w ich otoczeniu.
Zalecam więc zmniejszenie spożycia mięsa
hodowlanego na rzecz wyrobów z dziczyzny.
Niestety jest to mięso zdecydowanie droższe
od tradycyjnych wyrobów jednak ich wartości odżywcze są nieocenione.
Na zdjęciu jest wiele produktów,
które wykonane zostały z sarny, dzika, czy jelenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz