niedziela, 16 czerwca 2013

Kokos

Kokos jest jednym z niewielu roślin, której wszystkie części mają jakieś zastosowanie. Miąższ można wysuszyć na wiórki. Woda kokosowa używana jest jako napój izotoniczny lub orzeźwiający. Mleczko kokosowe jest podstawą w kuchni tajskiej i indyjskiej
Przy zakupie kokosa, należy nim wstrząsnąć, by przekonać się czy w jego wnętrzu jest jeszcze mleczko kokosowe, bowiem wyschnięte jądro kokosa jest niejadalne. Sam kokos może być przechowywany tak długo, jak długo skorupa nie jest uszkodzona a w jego wnętrzu jest jeszcze mleczko.
Wartości kokosa:
·                    witaminy B2, B6, C i E
·                    kwas foliowy
·                    potas wapń
·                    magnez
·                    fosfor
·                    żelazo
·                    sód
·                    cynk.
Wartość energetyczna w 100 gramach produktu:
·         energia- 606 kcal
·         białka-  5,6g
·         tłuszcze- 63,2g
·         węglowodany- 27g
·         błonnik- 21g


 Ja wodę ze swojego kokosa wykorzystałam jako odżywka do włosów a ze środka kokosa zrobiłam wiórki, które wykorzystuje do porannego musli:) 

3 komentarze:

  1. Cześć, nominuję Cię do Liebster Award (http://nietylkokuchnia.blogspot.com/2013/06/troszke-o-mnie.html)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny blog, będziemy tu zaglądać częściej :) ! Jako dietetyk z pewnością wybierasz zdrowe produkty do swoich dań-dlatego z przyjemnością polecam Ci portal: www.wiemcojem.pl ! Dzięki niemu możesz kupić bezpośrednio od okolicznego rolnika, gospodarza produkty zdrowe, pyszne, dobre jakościowo no i bez chemii:) Zapraszamy!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z mały, spóźnienie ale dziękuję za miłe słowa:)

      Usuń