piątek, 5 lipca 2013

Pierogi z truskawkami


Sezon truskawkowy trwa w najlepsze więc warto to wykorzystać by wzmocnić się dawką cennych witamin. Proponuję mrożenie, konfitury, kompoty lub  pierogi z truskawkami. Proporcje podam na ok. 30- 35 szt. Ale jeśli już się za nie zabieramy proponuję zrobić trochę więcej i zamrozić bo na pewno w chłodniejsze dni będziemy chcieli przypomnieć sobie smak lata.

Potrzebne produkty:


ciasto:
300 g mąki pszennej
30 g masła
200 ml gorącej wody
szczypta soli

nadzienie:
400 gram truskawek
łyżka bułki tartej
2 łyżki cukru pudru

do podania:
kwaśna śmietana 18%
cukier

W gorącej wodzie rozpuszczamy masło i dodajemy do mąki delikatnie mieszając. Następnie zagniatamy ciasto.


  • Truskawki kroimy w drobną kostkę, dodajemy bułkę tartą i cukier.
  • Ciasto cienko rozwałkowujemy i szklanką wycinamy kółka.
  • Łyżeczką nakładamy nadzienie odpowiednio do wielkości wykrojonego ciasta i sklejamy.
  • Pierogi wrzucamy do gotującej się wody i wyciągamy dopiero, kiedy wypłyną na powierzchnię wody.
(przepis na ciasto posiadam ze strony www.kwestiasmaku.com). 









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz