Sezon truskawkowy
trwa w najlepsze więc warto to wykorzystać by wzmocnić się dawką cennych
witamin. Proponuję mrożenie, konfitury, kompoty lub pierogi z truskawkami. Proporcje podam na ok.
30- 35 szt. Ale jeśli już się za nie zabieramy proponuję zrobić trochę więcej i
zamrozić bo na pewno w chłodniejsze dni będziemy chcieli przypomnieć sobie smak
lata.
Potrzebne produkty:
Potrzebne produkty:
ciasto:
300 g mąki pszennej
30 g masła
200 ml gorącej wody
szczypta soli
300 g mąki pszennej
30 g masła
200 ml gorącej wody
szczypta soli
nadzienie:
400 gram truskawek
łyżka bułki tartej
2 łyżki cukru pudru
do podania:
kwaśna śmietana 18%
cukier
W gorącej wodzie rozpuszczamy masło i dodajemy do mąki delikatnie mieszając. Następnie zagniatamy ciasto.
- Truskawki kroimy w drobną kostkę, dodajemy bułkę tartą i cukier.
- Ciasto cienko rozwałkowujemy i szklanką wycinamy kółka.
- Łyżeczką nakładamy nadzienie odpowiednio do wielkości wykrojonego ciasta i sklejamy.
- Pierogi wrzucamy do gotującej się wody i wyciągamy dopiero, kiedy wypłyną na powierzchnię wody.
(przepis na ciasto
posiadam ze strony www.kwestiasmaku.com).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz