poniedziałek, 12 maja 2014

Chałka

Potrzebne produkty

  • 30 g świeżych drożdży
  • 55 g drobnego cukru
  • 120 ml mleka 
  • 390 g mąki tortowej
  • 3 jajka 
  • 175 g masła w temperaturze pokojowej 
  • Dodatkowo jedno jajko do posmarowania chałki. 


Wykonanie 

  1. Zaczyn- rozdrobnić drożdże wymieszać z ciepłym (nie gorącym mlekiem), dodać łyżkę mąki pszennej, szczyptę soli i łyżeczkę cukru. Odstawić w ciepłe miejsce na ok 15 minut. 
  2. Mąkę połączyć z pozostałą częścią cukru, dodać roztrzepane jajka i zaczyn zagnieść ciasto. 
  3. Na końcu dodać pokrojone w drobne kostki masło i zagniatać ok 10 minut by ciasto było jednolite. 
  4. Odstawić  na ok godzinę do zamrażalnika. W czasie gdy ciasto będzie się chłodziło przygotowujemy 2 foremki o średnicy 23-25 cm (posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia). 
  5. Po wyciągnięciu ciasta zrobić równe kulki i układać w foremkach w dwóch rzędach- odstawić do wyrośnięcia na ok 30 minut. Posmarować rozmąconym jajkiem.  
  6. Piec w rozgrzanym piekarniku w  temperaturze 180 stopni przez ok 22-25 minut, aż chałki będą w kolorze złotym.   
* Polecam z konfiturą lub masłem czekoladowym

Smacznego:)!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz