poniedziałek, 30 września 2013

Jesień, a żywienie CZ II.

Dieta rozgrzewająca
Latem często sięgamy po produkty chłodzące, są to głównie- cytrusy, jogurty i twarogi, surowe owoce i warzywa, produkty zimne. Jeśli będziemy tak się żywić jesienią i zimą będzie nam ciągle zimno, będziemy zmęczeni i ospali. Wirusy i bakterie mnożące się w powietrzu będą nam bardzo bliskie.
W okresie jesienno- zimowym tak jak wspomniałam w cz. I  nie trzeba zwiększać kaloryczności. Trzeba po prostu przestawić swój sposób żywienia na zimowy. Z rana pijmy gorącą herbatę, ciepłą wodę z imbirem i cytryną. Jeśli pijemy kawę dosypujmy do niej cynamon. Śniadanie w diecie jesienno- zimowej to podstawa, musi być obfite i najlepiej żeby znalazło się w nim coś ciepłego.
Przy spożywaniu obiadu nie zapominajmy o gorących zupach, kremach. Do drugiego dania wybierajmy kasze albo ryż. Starajmy się, aby 2 posiłki z pięciu były posiłkami ciepłymi. Pomiędzy posiłkami wypijajmy ziołowe herbaty lub inne ciepłe napoje. Bardzo ważnym jest aby pamiętać, że cukier, a tym samym słodycze wychładzają organizm, osłabiają go, a to powoduje, że tracimy odporność i zmuszeni jesteśmy do przesiedzenia prawie całego jesienno- zimowego okresu w domu.

Produkty pożądane w tej diecie:

  •  Imbir
  •  Cynamon
  • Goździki
  • Miód
  •  Maliny
  •  Ostre papryczki
  •   Lipa
  • Czosnek
  • Cebula
  •  Warzywa i owoce ze szczególnym uwzględnieniem tych bogatych w witaminę c
  • Pigwa
  • Por 

3 komentarze:

  1. O, a mogę prosić o rozwinięcie tego twierdzenia - 'bardzo ważnym jest aby pamiętać, że cukier, a tym samym słodycze wychładzają organizm, osłabiają go'?
    Uprzejmie dziękuję z góry :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. są to produkty, które ochładzaj- orzeźwiają, nasz organizm, są z reguły lekkostrawne, ale jednocześnie mają znaczący wpływ na budowę krwi i płynów odżywczych naszego ciała. Dostarczają witaminy ale nie chronią przed bakteriami i drobnoustrojami.

      Usuń