piątek, 1 listopada 2013

Sucharki czekoladowe.

Sucharki te, są idealne dla osób chcących w szybki sposób dostarczać potrzebnych wartości odżywczych dla organizmu. Dedykuję je sportowcom i osobą o wzmożonym wysiłku fizycznych. Są też idealnym źródłem energii na zimne jesienno- zimowe dni. 

Potrzebne produkty
1 szklanka mąki pszennej
1 jajko
100 g miodu
garść rodzynek lub żórawiny
2 garści orzechów laskowych
1 dobra czekolada
2 łyżki brązowego cukru najlepiej go zblendować żeby był drobny)
szczypta soli
1/2 łyżeczki sody
2 łyżki  słodkiego kakao
1 łyżka gorzkiego kakao

Wykonanie
Mąkę, sól, sodę , kakao orzechy, rodzynki wsypujemy do jednej miski i łyżą wszystko łączymy
Miód rozpuścić z cukrem dodać jajko i dokładnie roztrzepać.
Czekoladę pokroić na drobną kostkę.
Wszystko razem dokładnie łączymy mikserem (na najmniejszych obrotach).
Z ciasta formujemy paski o szerokości ok 6 cm  rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
Pieczemy w temperaturze 190 stopni przez ok 30 minut następnie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy sucharki na ok 10 minut w piekarniku.
Po wyciągnięciu studzimy jeszcze ok 10 minut następnie kroimy na kawałki o grubości ok 3-4 cm.

Smacznego:) !



4 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Szczególnie dla fanów podjadania jak już grzeszyć to nie byle czym:))

      Usuń
  2. Bardzo apetycznie wyglądają, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń