piątek, 10 maja 2013

Krówkowe Latte

Kolejna opcja jest ciepłą kawą, podaną z cukierkami krówkami i syropem waniliowym.
 Sama słodycz kalorii też trochę można się doliczyć ale czego się nie robi dla takiego smaku:).

P.S Jak wypijesz ją rano nic się nie stanie spalisz w ciągu dnia a humor po takiej kawce na pewno będzie nieziemski.

Niezbędne produkty:
Mleko 3,2 proc. tłuszczu
espresso
2 cukierki krówki
łyżka syropu waniliowego
bita śmietana

latte krówkowe

Do naczynia (najlepiej metalowego) wlewamy mleko razem z syropem. Mleko należy spienić w ekspresie. Pieniąc mleko zanurzamy w mleku ok 1 cm dyszy i pienimy w taki sposób aby na mleku pojawiał się wir. Mleko musi mieć temperaturę ok 75 stopni. Przestajemy pienić, kiedy naczynie zaczyna parzyć w ręce:). Przelewamy mleko do szklanki. Następnie wykonujemy espresso. Espresso delikatnie wlewamy do szklanki aby powstały trzy warstwy. Następnie dodajemy bitą śmietanę i drobno pokruszoną krówkę. 
Nie jest to trudne, a fajnie wygląda i jeszcze fajniej smakuje:)
SMACZNEGO!

4 komentarze:

  1. a mleko od tej korowy?;p fajna kawa. Żeby kawiarnie były takie kreatywne:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że i tak się poprawiają w kwestii kaw:)

      Usuń
  2. ZROBIŁEM SOBIE TAKĄ KAWĘ I SMAKOWAŁA NIEZIEMSKO SUPER PRZEPIS :D

    OdpowiedzUsuń