niedziela, 11 sierpnia 2013

Pierogi z kaszanką

Potrzebne produkty
ciasto:
  • 300 g mąki pszennej
  • 200 ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 35 g masła
farsz:
  • 500 g kaszanki
  • 2 małe białe cebule
  • oliwa do podsmażenia kaszanki i później do smażenia pierogów
  • sól i pieprz
Wykonanie
  1. Masło rozpuszczamy w ciepłej wodzie, mąkę mieszamy z łyżeczką soli.
  2. Łączymy składniki i wyrabiamy jednolite ciasto.
  3. Kroimy na drobno cebulę.
  4. Z kaszanki ściągamy flak kroimy na paski następnie smażymy na oliwie i odstawiamy do ostygnięcia.
  5. Rozwałkowujemy bardzo cienko ciasto i dużą szklanką wycinamy kółka. Ciasto obficie wypełniamy. ostudzoną kaszanką i sklejamy pierogi.
  6. Gotujemy wodę z solą i łyżką oliwy (oliwa jest po to, by pierogi się nie posklejały) .
  7. Wrzucamy je do gotującej wody, kiedy zaczną wypływać na wierzch znaczy, że są już ugotowane. Ugotowanie pierogi smażymy na oliwie tak żeby lekko się zarumieniły.
  8. Jeżeli pierogi nieb będą od razu smażone rozkładamy je na desce lub talerzu żeby się nie posklejały.
Smacznego:)!

* Podana porcja jest na ok 40 pierogów. Pierwszą porcję zrobiła z powyższych proporcji jednak są tak dobre, że musiałam zrobić jeszcze 60 i nie ma po nich śladu:). 








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz