wtorek, 19 marca 2013

Jabłko

Owoc chroniący przed zawałami, zaparciami, idealny dla zdrowia naszych zębów, wspomaga odchudzanie. 

Najwięcej cennych składników jabłka jest w skórce dlatego jedząc jabłko starajmy się go nie obierać. Należy natomiast dobrze je umyć i spożywać w całości.Owoc ten posiada bardzo dużo witaminy C aby z jednego jabłka  przyswoić jak najwięcej tej witaminy nie należy poddawać go obróbce termicznej. Najlepiej spożywać go w naturalne- surowej postaci z resztą jak większość owoców i warzyw. 


 Skład witamin jabłka:
  • bogate w witaminę C
  • odkwaszają organizm ze względu na dużą zasadowość soli mineralnych
  • posiadają dużo potasu i żelaza
Zastosowanie zdrowotne
Dzięki dużej ilości żelaza i potasu zmniejszają ryzyko zachorowania na anemie. Jabłko ułatwia przyswajanie wapnia przez co mamy zdrowsze zęby, mocniejsze włosy i paznokcie. Zawarta w nim witamina C zwiększa odporność organizmu i dodatkowo uelastycznia skórę. 
Najważniejszym chyba dla kobiet jest fakt iż jest  idealnym produktem w diecie odchudzającej. W celu przyspieszenia przemiany materii zaleca się aby zjadać ok 150 g jabłek dziennie. 

Ważne: Jabłko spożywane w większej ilości niż max 200 g sprzyja tyciu nie ma już właściwości odchudzających. 

Wartości odżywcze w 100 g produktu: 

kcal- 53 kcal 
białko-  0.3 g
tłuszcze- 0.2 g
węglowodany- 13,8 g
błonnik- 2,4 g

1 komentarz:

  1. Kiedys duzo jadlo sie jablek teraz prawie wcale a szkoda... ja sama nie wiedzialam ze to taka skarbnica witaminek

    OdpowiedzUsuń