poniedziałek, 28 października 2013

Barszcz ukraiński

Potrzebne produkty:

  • 5 ziemniaków
  • 4 długie buraki
  • 300 g  włoszczyzny
  • 2 słoiczki ćwikłych
  • 250 g kapusty 
  • 15 szt brukselki
  • 1/2 puszki czerwone fasoli
  • 200 gram fasoli szparagowej
  • 1 małą śmietanę 12%
  • 4 kiełbasy wiejski
  • 200 g rolady boczkowej
  • sól i pieprz
  • majeranek
  • garść świeżego kopru
  • ok 1 litra wody
  • udko z kurczaka 


  1. Gotujemy wodę z udkiem z kurczaka. Przyprawiamy świeżo zmieloną solą i pieprzem. 
  2. Do gotującej wody dodajemy drobno pokrojone buraki i ziemniaki, startą włoszczyzną, fasolę szparagową, brukselkę, pokrojoną kapustę.
  3. Gotujemy ok 15 minut. 
  4. W tym czasie smażymy drobno pokrojoną kiełbasę i roladę boczkową.
  5. Do gotującej zupy dodajemy fasolę z puszki, mięso i gotujemy ok 10 minut. 
  6. Na samym końcu dodajemy, koper doprawiamy majerankiem i ewentualnie solą i pieprzem. 
  7. Śmietanę mieszamy z chochlą zupy i przelewamy do garnka. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz