niedziela, 20 października 2013

Ostry krem dyniowy

Potrzebne produkt

  • 1 litr buliony
  • 1 kg dyni
  • 1 papryka czerwona
  • 1 łyżka papryki ostrej
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • pieprz kolorowy
  • sól do smaku 
  • do każdej porcji zupy łyżka śmietany
  • 2 garście tartej włoszczyzny
  • pietruszka drobno pokrojona
  • prażona dynia i orzechy
  • łyżka oliwy

Wykonanie:

  1. Gotujemy bulion, dodajemy pokrojoną dynię i włoszczyznę. 
  2. Paprykę obieramy następnie drobno kroimy i podsmażamy na patelni. 
  3. Podsmażoną paprykę wrzucamy do, zupę przyprawiamy sol, pieprzem i papryką słodką i ostrą, a następnie wszystko gotujemy jeszcze ok 15 minut. 
  4. W tym czasie na patelni podsmażamy orzechy i pestki dyni. 
  5. Ugotowaną zupę blendujemy aby powstał jednolity krem. 
  6. Gotową zupę przelewamy do półmisków do każdego dodajemy łyżeczkę śmietany i posypujemy orzechami i papryką. 
Smacznego:)!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz