środa, 22 maja 2013

Domowa pizza z szynką parmeńską i mozzarellą

Potrzebne produkty:
120 g mąki pszennej
70 ml ciepłej wody
7 g świeżych drożdży
1 łyżka oliwy
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
100 g pieczarek
1/3 czerwonej cebuli
60 g mozzarelli
60 g szynki parmeńskiej
60 g żółtego sera
2 łyżki ketchupu
1 łyżeczka drobno posiekanej bazylii
2 ząbki czosnku pokrojone na cienkie plastry
Dużą garść ruccoli
Przygotowanie ciasta.

Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Dodajemy mąkę, oliwę, sól i cukier i zagniatamy ciasto. Pozostawiamy do wyrośnięcia na 10 min.
W tym czasie...
Kroimy pieczarki, cebulę, czosnek i mozzarellę na cienkie plastry oraz ścieramy ser żółty. Następnie mieszamy 2 łyżki ketchupu z  bazylią.
Ciasto formujemy na kółko. Przesmarowujemy ketchupem z bazylią. Następie kładziemy ser żółty, pieczarki, szynkę, czosnek i cebulę, na koniec cienkie plastry mozzarelli. Wkładamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 160 stopni przez ok 20 minut. Upieczoną pizze posypujemy obficie ruccolą.
Życzę smacznego:)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz