- 320 g mąki pszennej
- 150 g masła
- 120 g cukru
- opakowanie cukru wanilinowego
- szczypta soli
- 3 jajka
- 500 g truskawek
- łyżka masła
- 2 łyżki cukru pudru
Wykonanie
- Mąkę łączymy ze 100 g cukru, solą, 3 żółtkami, masłem i szybko zagniatamy, formujemy kulę, zawijamy w folię i wkładamy do zamrażalnika na 30 minut.
- Obsmażamy truskawki z cukrem pudrem i łyżką masła, następnie odsączamy sok - zostawiamy chwile na sitku.
- Foremki smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą.
- Wyciągamy ciasto z zamrażalnika i rozdzielamy na dwie części. Jedną część tarkujemy na spód. Nakładamy odsączone truskawki.
- Ubijamy białka z 20 g cukru. Białka kładziemy na truskawki i ścieramy drugą częścią ciasta. Posypujemy cukrem wanilinowym.
- Pieczemy w 160 stopniach przez ok. 40 minut.
Ciasto można
podać z lodami lub musem truskawkowym.
:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz