poniedziałek, 8 lipca 2013

Kruche ciasto z truskawkami

Potrzebne produkty

  • 320 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 120 g cukru
  • opakowanie cukru wanilinowego
  • szczypta soli
  • 3 jajka
  • 500 g truskawek
  • łyżka masła
  • 2 łyżki cukru pudru
Wykonanie


  1. Mąkę łączymy ze 100 g cukru, solą, 3 żółtkami, masłem i szybko zagniatamy, formujemy kulę, zawijamy w folię i wkładamy do zamrażalnika na 30 minut.
  2.  Obsmażamy truskawki z cukrem pudrem i łyżką masła, następnie odsączamy sok - zostawiamy chwile na sitku.
  3. Foremki smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą.
  4. Wyciągamy ciasto z zamrażalnika i rozdzielamy na dwie części. Jedną część tarkujemy na spód. Nakładamy odsączone truskawki.
  5.  Ubijamy białka z 20 g cukru. Białka kładziemy na truskawki i ścieramy drugą częścią ciasta. Posypujemy cukrem wanilinowym.
  6.  Pieczemy w 160 stopniach przez ok. 40 minut.




Ciasto można podać z lodami lub musem truskawkowym.









:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz