niedziela, 15 czerwca 2014

Naleśniki z mascarpone i sezonowymi owocami


Potrzebne produkty
Ciasto:
  • 160g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 250 mln mleka
  • szczypta soli
  • 1/3 szklanki wody mineralnej
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego 
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 30 g masła
Nadzienie:
  • 250 g mascarpone
  • 200 ml śmietany 30%
  • 8 g cukru wanilinowego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 300 g malin
  • 300 g truskawek
  • 200 g borówek
Wykonanie
  1. Wszystkie składniki na ciasto  miksujemy aby uzyskać jednolitą konsystencję.
  2. Owoce myjemy i pozostawiamy na durszlaku.
  3. Kremówkę ubijamy na sztywno  z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Następnie dodajemy mascarpone i na najmniejszych obrotach łączymy składniki.
  4. Tak przygotowaną masę dzielimy na 3 porcje i do każdej dodając inne owoce. Delikatnie mieszamy łyżką.
  5. Gotową masę  obficie nakładamy na naleśniki i zawijamy je.

*Jest to porcja na ok. 3 osoby

1 komentarz: