czwartek, 5 września 2013

Tort bezowy z jagodami i Milky Wayem

Zgodnie z obietnicą pochwalę się przepisem na nową wersję tortu z użyciem bezy i sezonowych owoców.


Potrzebne produkty:
  • 8 białek
  • 375 g cukru
  • Łyżeczka octu winnego
  • 350 g jagód
  • 300 ml śmietany kremówki 30%
  • 400 g mascarpone
  • 4 batony milkiway
Wykonanie
Beza
  1. Białka ubijamy na sztywną pianę. Gdy będą miały białą konsystencję, dodajemy cukier i miksujemy kilka minut żeby piana była sztywna.
  2.  Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem i pieczemy przez 10 minut w temperaturze 180 stopni, a następnie przez ok. 80 minut w temperaturze 140 stopni.
Masa
  1.  Ubijamy osobno kremówkę i mascarpone ( kremówkę na wysokich obrotach, mascarpone na niskich).
  2. Połowę jagód  miksujemy z mascarpone.
  3.  Na drobne kawałeczki kroimy batony.
  4. Łączymy mascarpone i kremówkę, dodajemy drugą połowę jagód, batoniki i wszystko mieszamy.
  5. Nakładamy na przestudzoną bezę i przykrywamy drugą bezą.
  6.  Pozostawiamy w lodówce na ok. 4 godziny.
  7.  Zachwycamy się smakiem i chwalimy mnie za twórczość ;D 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz