środa, 25 września 2013

Winogrona i jego właściwości

Winogrona zawierają głównie wodę i cukier. Cukier gronowy przyczynia się do regenerowania sił, korzystnie wpływa na układ krwionośny.
Mają właściwości lekko przeczyszczające, odtruwające i wzmacniające. Dodatkowo posiadają właściwości moczopędne, ułatwiają oczyszczanie nerek.
Winogrona bogate są w:

  • witaminy- A,C,E oraz beta karoten 
  • wapń
  • fosfor
  • magnez
Nie zaleca się spożywania ich osobom z cukrzycą i otyłością, ze względu na wysoki poziom cukru. Wskazany jest u osób z nadciśnieniem tętniczym ze względu na wysoki poziom potasu. 
Jedzenie winogron jesienią wzmacnia odporność organizmu na infekcje. Powinny go jeść dzieci, kobiety w ciąży, osoby pracujące fizycznie, sportowcy oraz osoby osłabione i wyczerpane. Warto również zaznaczyć, że zdrowszym i bogatszym w witaminy i minerały jest czerwony winogron. 

Wskazanym jest spożywanie winogron ale w umiarkowanych ilościach. Polecam  szczególnie teraz gdy dostępny jest w polskim wydaniu:). Można go wykorzystać do sałatek, deserów, liście winogron do gołąbków. 

100 g winogron zawiera:
kalorie- 69
białko- 0,5g
tłuszcze- 0,2g
węglowodany- 17,6g
błonnik- 1,5g 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz