niedziela, 10 listopada 2013

Śledzie w śmietanie

Potrzebne produkty

  • 400 g śledzi
  • 3/4 dużej kwaśnej śmietany 18%
  • 2 średnie cebule
  • 1 duże jabłko
  • sól i pierz do smaku
  • 400 g ziemniaków w mundurkach


Wykonanie

  1. Śledzie należy dobrze wymoczyć (ok 2 godz w zimnej wodzie)
  2. drobno pokroić cebulkę
  3. jabłko zetrzeć na tarce
  4. Wymoczone śledzie pokroić na cienkie paski
  5. Połączyć wszystkie składniki
  6. Śledzie podajemy z ziemniakami w mundurkach




*Należ pamiętać o dobrym wymoczeniu śledzi, ja tym razem nie miałam tyle czasu na ich moczenie i niestety wyszło to troszkę za słone:)

3 komentarze:

  1. śledzie w każdej postaci po prostu uwielbiam !

    OdpowiedzUsuń
  2. Dobra inspiracja bardzo smaczne, dziękuję i zapraszam.
    http://darekgotuje.pl/przepis-na-sledzie-w-smietanie/

    OdpowiedzUsuń